Holzindustrie Schweighofer a inaugurat la Rădăuţi cea mai mare centrală de cogenerare pe bază de biomasă din România


Intră acum și în grupul de

Firma austriacă Holzindustrie Schweighofer a inaugurat, joi, la Rădăuţi, cea mai mare centrală de cogenerare pe bază de biomasă din România, având o capacitate totală de 22 MW, din care 17 MW energie termică şi 5 MW energie electrică, investiţia ridicându-se la 20 de milioane de euro.

Proprietarul grupului austriac, Gerald Schweighofer, a declarat la inaugurare că această centrală de cogenerare este „un prim pas pentru România”, arătând că ţara noastră are un potenţial foarte mare de biomasă. El a spus ulterior, într-o conferinţă de presă, că peste patru săptămâni va inaugura la Sebeş o altă centrală de cogenerare pe biomasă, cu o putere la jumătate faţă de cea din Rădăuţi, şi că intenţionează să investească încă 25-30 de milioane de euro într-o altă centrală de acest tip, cel mai probabil tot în Sebeş, ce va avea o capacitate de 8,5 MW de energie electrică. „Suntem interesaţi să investim şi în alte oraşe, dar important este să găsim puncte de consum pentru apa fierbinte”, a subliniat Schweighofer.

El a precizat că în România este un potenţial enorm de biomasă, nu numai din sectorul forestier, şi că intenţionează să organizeze puncte de colectare unde fiecare debitor de vegetaţie ar putea aduce materia primă pentru biomasă.

Centrala de cogenerare a fost pornită joi, după ce preşedintele Fondului de Mediu, Vlad Marcoci, prefectul de Suceava, Sorin Popescu şi preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, au apăsat simultan un buton roşu. „Am apăsat un buton roşu ca să ne cuplăm la energia verde”, a declarat Flutur, care a adăugat, ulterior, într-o conferinţă de presă, că uneori, unii politicieni apasă pe „butonul verde” ca să se obţină „energie roşie”.

El a apreciat că investiţia realizată la Rădăuţi de firma austriacă Holzindustrie Schweighofer este „un pas spre mărirea gradului de independenţă energetică a ţării”. Şeful deliberativului judeţean sucevean a subliniat că Guvernul României a sprijinit această investiţie contribuind, prin Fondul de Mediu, cu aproape cinci milioane de euro.

La rândul său, prefectul de Suceava, Sorin Popescu, a salutat realizarea acestei investiţii şi a apreciat că în judeţul Suceava ar putea fi construite încă trei astfel de centrale pentru a valorifica volumul de biomasă.

Centrala de cogenerare inaugurată la Rădăuţi este operată de firma Gerfor şi consumă 40 de metri steri de biomasă pe oră, energia termică produsă urmând să fie folosită la uscarea cherestelei din fabrica Holzindustrie Schweghofer din apropiere, dar şi la încălzirea a 7000 de apartamente din municipiul Rădăuţi, iar energia electrică este furnizată în sistemul energetic naţional.

Holzindustrie Schweighofer a investit până în prezent în România 260 de milioane de euro în două fabrici de prelucrare a lemnului, având peste 1200 de angajaţi.


Intră acum și în grupul de