Infrastructura rutieră din zona de frontieră ar putea fi modernizată prin POC România-Ucraina-Moldova


Intră acum și în grupul de

Câteva drumuri din apropierea frontierei cu Ucraina ar putea fi modernizate şi câteva cursuri de apă din judeţ ar putea fi supuse unor lucrări de îndiguire pentru prevenirea producerii de inundaţii, prin intermediul unor proiecte finanţate prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova.

Şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că prin Programul Operaţional Comun vor fi depuse mai multe proiecte de dezvoltare a infrastructurii rutiere în zona de frontieră, de la Frătăuţi până la Cârlibaba. Totodată, vor fi propuse spre finanţare modernizarea drumurilor forestiere Moldoviţa-Brodina şi Moldoviţa-Putna pentru ca zona de nord-vest a judeţului Suceava să fie mult mai accesibilă.

El a mai arătat că există probleme privind îndiguirile pe Valea Brodinei şi că va propune ca tot pe acest program transfrontalier să fie promovate proiecte în vederea refacerii digurilor, apreciind că situaţia în zonă „e foarte grea”.

Flutur a mai adăugat că vor fi promovate şi proiecte pentru consolidarea relaţiilor dintre comunităţile de pe o parte şi cealaltă a graniţei.

Ministerul Dezvoltării a lansat, miercuri, primul apel de propuneri de proiecte pentru Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, ce beneficiază de finanţare de 35 milioane de euro, în această etapă. “Valoarea pusă la dispoziţia potenţialilor beneficiari în cadrul acestui apel este de 30 milioane euro, pentru primele două priorităţi ale programului (Către o economie mai competitivă a zonei de frontieră şi Mediu şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă) şi de cinci milioane de euro pentru cea de a treia prioritate (Cooperare de tipul people to people)”, se arată într-un comunicat al ministerului, autoritate comună de management a programului.

Potenţialii beneficiari trebuie să transmită, până la 28 octombrie 2009, propuneri de proiecte pentru primele două priorităţi ale programului şi până la 28 septembrie 2009 pentru cea de a treia prioritate către biroul regional pentru cooperare transfrontalieră de la Suceava.

Potenţialii beneficiari ai acestui apel de propuneri de proiecte sunt autorităţi publice locale, organizaţii non-guvernamentale, operatori din sectorul public, cu sediul în aria programului (România – judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi şi Tulcea, Ucraina – oblasturile Odessa şi Chernivetska, Republica Moldova – întreg teritoriul).


Intră acum și în grupul de