Şapte unităţi de învăţământ sucevene au suspendat, de miercuri până vineri, cursurile, parţial sau total, în urma absenteismului cauzat de gripă sau de infecţii respiratorii


Intră acum și în grupul de

Şapte unităţi de învăţământ din judeţul Suceava au suspendat cursurile, parţial sau total, în perioada 5 – 7 februarie, din cauza absenteismului determinat de infecţii respiratorii sau gripă.

ISJ Suceava a informat, miercuri, într-un comunicat de presă, că Şcoala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Rădăuţi are suspendate cursurile la 2 clase, a I-a (29 elevi) şi a V-a (34 elevi), Colegiul Tehnic Laţcu Vodă” Siret are suspendate cursurile la două clase, a VI-a (28 elevi) şi a VIII-a (28 elevi).

ISJ Suceava a precizat că Şcoala Gimnazială ”Mihai Halunga” Hânţeşti are suspendate cursurile la toate structurile de grădiniţă din comună, după cum urmează: GPN Bereşti – suspendare parţială, la o clasă cu 14 preşcolari, GPN Nr. 1 Hânţeşti – suspendare totală, la 3 grupe cu 62 de preşcolari şi GPN Hânţeşti Vale – suspendare totală, la 2 grupe cu 36 preşcolari.

Totodată, Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava are suspendate cursurile la o clasă a VIII-a, ce are un efectiv de 24 de elevi.

Reamintim că Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a anunţat, marţi, că la Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2 din Horodnic de Sus, structură a Şcolii Gimnazială ”Iulian Vesper” Horodnic de Sus, au fost suspendate cursurile în perioada 4-7 februarie, din cauza absenteismului din motive medicale.

La unitatea  de învăţământ sunt înscrişi 65 de preşcolari, repartizaţi în trei grupe, iar dintre aceştia, în data de 3 februarie 2020, mai mult de jumătate nu s-au prezentat la cursuri fiind diagnosticaţi cu viroze respiratorii, unul dintre preşcolari fiind internat în spital cu simptome de scarlatină.

În intervalul de timp menţionat vor fi realizate acţiuni de dezinfecţie a spaţiilor şcolare din unităţile care şi-au suspendat parţial sau total cursurile.

Responsabilul cu relaţiile publice din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, consilier Bianca Bighiu, a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina că şi Şcoala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc a suspendat cursurile la o clasă, în perioada 5-7 februarie.

 Ea a precizat că numărul cazurilor de afecţiuni respiratorii se încadrează în valorile multianuale înregistrate.

Bighiu a spus că autorităţile sanitare sucevene colaborează cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi cu unităţile şcolare, în baza unui Protocol de colaborare.

“Acest protocol de colaborare s-a încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării privind monitorizarea evoluţiei situaţiei epidemiologice determinată de creşterea numărului de cazuri de îmbolnăvire prin infecţii respiratorii acute şi gripă în unităţile de învăţământ, pe care l-am primit în data de 30.01.2020. Conform indicaţiilor menţionate în acest protocol, măsurile de suspendare temporară a cursurilor şcolare în clasă, respectiv în unitatea de învăţământ, pentru o perioadă stabilită de DSP, dar nu mai mare de 5 zile lucrătoare, se vor lua în cazul în care se înregistrează focare respiratorii acute/gripă cu minimum 3 cazuri/clasă, respectiv o rată de absenteism de peste 20 la sută din efectivul unităţii de învăţământ, din această cauză, timp de trei zile consecutiv. Suspendarea activităţii se va face în funcţie de contextul epidemiologic, etapizat, evitându-se întreruperea activităţii în întreaga unitate şcolară”, a mai precizat Bighiu.

Autorităţile sanitare menţionează că se va urmări zilnic absenteismul şcolar cu ajutorul profesorilor şi a medicilor şcolari care, la rândul lor, vor colabora cu părinţii/reprezentanţii legali pentru identificarea din timp a semnelor de boală şi luarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivităţi.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de