Dan Ioan Cușnir, în plenul CJ Suceava, a cerut măsuri eficiente pentru creșterea siguranței circulației: Suceava e de șapte ani pe primul loc în țară la numărul de morți în accidente rutiere. Flutur: Am cerut specialiștilor soluții pentru creșterea siguranței rutiere. Lucrăm deja la sensuri giratorii


Intră acum și în grupul de

Siguranța circulației în județul Suceava a fost una din temele discutate în ședința de vineri a Consiliului Județean Suceava în cadrul căreia s-a adoptat bugetul județean.

Consilierul județean PSD Dan Ioan Cușnir a spus că acest buget omite siguranța circulației.

„Adică noi știm ce vrea populația sau doar presupunem? Când facem prioritizări luăm în calcul că de șapte ani județul Suceava este pe primul loc în țară la morți din accidente rutiere? Facem ceva, măcar pe drumurile județene până se vor trezi și cei de la drumurile naționale pentru creșterea siguranței circulației? O treime din morți sunt pietoni. Asta ce înseamnă? Că nu sunt trotuare, că nu sunt suficiente treceri pentru pietoni”, a spus Cușnir.

El a amintit de accidentul mortal cu omul de afaceri de la Cumpărătura care venea de la biserică pe drum pentru că nu există trotuar.

Potrivit acestuia, altă cauză principală este viteza.

„Facem ceva pe drumurile județene pentru a reduce viteza? Încercăm să limităm viteza la intrarea în localități?”, a întrebat consilierul județean social-democrat.

El a exemplificat cu accidentul din noaptea de Revelion cu un tânăr care a intrat cu viteză prea mare în localitate, a traversat localitatea cu viteză și a lovit mortal un alt tânăr care dădea foc artificiilor de Anul Nou.  

„Dacă era o alveolă de limitare a vitezei în localitatea Frumoasa poate acel tânăr trăia și azi. De patru ani nu facem nimic concret pentru reducerea accidentelor rutiere. E foarte bine că se investește în spital, e bine că investim ca oamenii care ajung la spital să aibă șanse să scape, dar oare nu ar fi bine să facem ca oamenii să nu mai ajungă la spital?”, a întrebat Cușnir.

Pe de altă parte președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că siguranța circulației are 2,5 milioane de lei pentru semne rutiere și sensuri giratorii.

„Am început construcția de sensuri giratorii și lucrăm pe intersecțiile de la Frătăuții Noi și Frătăuții Vechi, dar vor apărea și altele la Arbore, Cajvana”, a spus Flutur.

El a arătat că în ceea ce privește construcția alveolelor de calmare a cerut soluțiile care sunt agreate de specialiști și că în CJ Suceava au fost specialiști de la CNAIR care au avut rezerve.

„Cei de la conducerea drumurilor au arătat că experți independenți au venit cu documente scrise că se opun la construcția alveolelor de calmare. Asta înseamnă că trebuie să ne dea alte soluții pentru evitarea accidentelor”, a spus Flutur.

El a arătat că ar trebui să fie montate mai multe semne de circulație și că ar trebui ca și primăriile să investească în trotuare.

„Aici trebuie să intensificăm parteneriatul și cu Poliția pentru scoaterea traficului de atelaje de pe drumurile publice”, a spus Flutur care a menționat că s-au făcut investiții pentru siguranța în trafic și că s-a demarat construcția de sensuri giratorii și montarea suplimentară de semne de circulație.

Cușnir a arătat că probabil va trebui să se investească în sisteme de supraveghere video al traficului rutier, iar cei care încalcă legislația să fie amendați și că, în acest fel, vor fi mai atenți când conduc, arătând că mulți dintre șoferii care circulă cu viteză nu țin cont de semnele de circulație.


Intră acum și în grupul de