Iazul de decantare Tărnicioara, lăsat de izbelişte


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava a solicitat societăţii Minbucovina SA Vatra Dornei situaţia iazului de decantare Tărnicioara, mai exact gradul de securitate a lucrărilor efectuate, însă totul este sub semnul incertitudinii.

Iazul de decantare Tărnicioara este un iaz de vale, amplasat pe teritoriul comunei Ostra şi inclus în perimetrul Carierei Ostra, al cărei închidere a fost aprobată în 2004. Lucrările de punere în siguranţă şi ecologizare a iazului de decantare au început în 2008, proiectul de închidere fiind întocmit de SC ICPM Baia Mare, iar titular şi beneficiar al proiectului este SC CONSERVMIN SA Bucureşti.

MINBUCOVIA, administratorul din acel moment al iazului de decantare a predat către CONSERVMIN amplasamentul, iar acesta din urmă către constructorul desemnat pentru execuţia lucrărilor, respectiv COMINCO Bucureşti.

Potrivit Minbucovina, pe perioada executării lucrărilor întreaga răspundere cu privire la monitorizarea depozitului de steril şi gestionarea situaţiilor de urgenţă revine constructorului. Firma dorneană menţionează că nu deţine date cu privire la gradul de securitate a lucrărilor executate şi a iazului de decantare în ansamblu.

Trebuie precizat că Ministerul Economiei, cel care trebuie să deconteze lucrările a dat bani pe bucăţi, astfel că lucrările nu au fost executate în totalitate. Situaţie este şi mai incertă acum, spune şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache. „Ministerul Economiei nu mai are bani să continue lucrările”, a precizat Adriana Iordache.


Intră acum și în grupul de