Comisar-șef Ionuț Epureanu: Anual, populația unui sat mic moare pe drumurile din județ. Fiecare accident generează traume în mai multe familii, iar inclusiv aceste tragedii își pun amprenta și pe societatea noastră. Nimic n-o să meargă bine dacă vei avea oameni necăjiți, oameni care au trăit traume la viața lor//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Comisarul șef de poliție Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Suceava, a declarat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că tragediile din accidentele rutiere numeroase din județul Suceava determină și probleme în dezvoltarea societății, apreciind că o societate se dezvoltă mai bine dacă nu are mai multe evenimente fericite.

Epureanu a spus că polițiștii suceveni trec prin momente de semi-disperare profesională când văd că după o lună și jumătate de iarnă, cum a fost ianuarie și februarie sunt 12 morți în accidente rutiere.

El crede că inclusiv natura nu ajută prea mult oamenii pentru că în anii precedenți erau nămeți și nu erau accidente rutiere atât de grave.

„Să vezi în ianuarie și prima jumătate din februarie 12 oameni morți în principal pe indisciplină pietonală sau neacordare de prioritate pe trecere pentru pietoni, în 2020, e din nou o problemă destul de mare”, a spus comisarul șef de poliție.

El a arătat că toată lumea achiesează la ideea că se merge „ca nebunul” pe drumurile publice, se merge cu viteză, dar s-a întrebat despre ce viteză se poate vorbi când o persoană a murit în accident rutier după ce a căzut din cuva unui buldo-excavator.

Merge cu buldo-excavatorul pe drum, poziționează alt cetățean în cuvă, frânează și se ajunge la deces.E puțin absurd. Ce să mai înțelegi dintr-un accident când un tânăr de 32 de ani oprește mașina pe marginea drumului, vrea să-și cumpere ceva de la un comerciant ambulant și este spulberat pe un drum european care ar fi un drum de viteză”, a spus Epureanu.

El consideră că educația rutieră trebuie începută din școală.

„Să treci strada e o banalitate, pare ceva simplu, dar în momentul acela trebuie să fii conștient că ai putea să-ți pui viața în joc. Nu trebuie să devenim paranoia de câte ori trecem strada sau să jubilăm că am reușit să trecem ca o victorie a vieții noastre, sau să o luăm ca o provocare, dar din punct de vedere statistic lucrul acesta ar trebui să ne dea de gândit”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Suceava.

El a menționat că a inițiat din nou și anul acesta proiecte în cooperarea cu unități de învățământ, cu școli, la care multe ONG-uri s-au alăturat și fac lucruri extraordinare.

Ne sunt alături, sunt oameni care fac eforturi, achiziționează din fonduri proprii veste reflectorizante pentru cei din ciclul primar. Sunt încercări, poate mai mult de responsabilizare”, a spus Epureanu.

El respinge ideea că Suceava are o karma negativă, că atrage morbiditate și mortalitate, dar că, din păcate, cifrele sunt potrivnice.

„Sunt 83 de morți anul trecut, sunt 104 în anul precede, este al șaselea an consecutiv în care Suceava e pe primul loc la nivel național ca și mortalitate în accidente rutiere. În fiecare an se scade numărul morților în accidente rutiere, dar în fiecare an, un cătun, un sat mai mic, e ras de pe fața județului nostru din cauza accidentelor rutiere”, a spus Epureanu.

El a arătat că în afara statisticilor, accidentele rutiere din județ produc tragedii în foarte multe familii.

Fiecare tragedie rutieră ascunde după ea o tragedie de familie, cel puțin a unei familii. Nu este ușor, vă spun sincer, nici pentru autorul accidentului rutier, în afara cazurilor în care sunt iresponsabili complet în ceea ce privește și bunul simț și zona de legislație, dar mulți autori de accidente rutiere trăiesc cu traume. Nu e ușor  să trăiești cu trauma că ai omorât un om chiar dacă el a traversat neregulamentar sau este vinovat de acel accident rutier”, a spus Epureanu.

El a subliniat că sunt destine întregi care sunt schimbate în urma unor astfel de evenimente rutiere.

„Sunt familii distruse, nu neapărat în urma accidentului rutier în sine, ci din cauza evoluției pe care o au în plan social. Am văzut familii cărora le-a murit copilul în accident rutier, iar apoi unul dintre părinți a murit de inimă rea, alții au intentat acțiuni de divorț din cauza reproșurilor permanente pe care și le-au adus privind educarea acelui copil”, a spus comisarul șef de poliție.

El a menționat că dacă sunt urmărite în timp, aceste tragedii sunt extrem de complexe.

„Inclusiv aceste tragedii își pun amprenta și pe societatea noastră. Nimic n-o să meargă bine dacă vei avea oameni necăjiți, oameni care au trăit traume la viața lor. Cu cât sunt mai multe momente fericite într-o societate cu atât ea este mai performantă și din punct de vedere economic, social. Dacă o să ai victime de accidente rutiere, doar părinți disperați care își smulg părul din cap n-o să fie bine nimănui niciodată”, a conchis Ionuț Epureanu.


Intră acum și în grupul de