Cătălin Nechifor spune că încă nu e prea târziu să fie înființat un spital militar de campanie COVID-19 la Suceava pentru a nu compromite Spitalul Județean. El propune măsuri pentru blocarea lanțului de contaminare//VIDEO


Intră acum și în grupul de
  • Cătălin Nechifor spune că trebuie luate măsuri pentru blocarea lanțului de contaminare
  • El spune că Spitalul Județean Suceava nu trebuie compromis și transformat în spital regional COVID-19. De ce să fim noi ciuma Moldovei?
  • Parlamentarul explică de ce e nevoie de spital militar de campanie amenajat special pentru COVID-19
  • Deputatul consideră că noul Spital Municipal Fălticeni poate fi rapid utilat cu aparatura medicală de la SJU Suceava și operaționalizat
  • măsură urgentă este carantinarea mai serioasă a Sucevei
  • Vârful epidemiei la Suceava va fi în circa două săptămâni când vom avea și 1000 de cazuri pe zi
  • Nechifor: Poate că aș fi ultimul om din lume care să-l apăr pe Gheorghe Flutur, dar acum e nevoie de orice ajutor, de orice idee, nu contează cine o aduce în discuție

Președintele organizației Suceava a Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, la o ediție specială a Subiectul Zilei de la News Bucovina că evoluția crizei cu noul coronavirus în Suceava nu e foarte bună, iar măsurile care trebuiau să fie luate trenează.

„Luni dimineața am propus carantinarea Sucevei și văd că abia ieri dr. Adrian Streinu-Cercel lua în calcul ipoteza, dar nu decidea. Pierdem foarte mult timp pentru că în afară de ceartă, scandal, empatie, soluții, trebuie să încercăm să blocăm lanțul de contaminare.E singura metodă prin care putem să limităm creșterea exponențială a cazurilor”, a declarat Nechifor.

El a spus că a cerut starea de carantină și că prin Ordonanța Militară 3 aceasta se aplică în mare parte pentru că se limitează mult deplasările.

Mai mult, el a spus că a cerut ca să vină cineva să preia controlul. El a arătat că președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur este în spital, primarul Ion Lungu este izolat, vicepreședintele CJ Suceava Viorel Seredenciuc care conduce județul de acasă pentru că este în autoizolare, iar prefectul a pierdut lucrurile de sub control.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență nu decide mare lucru, nu înțelege pericolul mare în care ne aflăm”, a spus Nechifor.

El a menționat că a cerut un spital militar de campanie care să preia cazuistica de coronavirus la Suceava și să salveze Spitalul Județean Suceava.

„Vestea proastă este că au decis deja și au transformat SJU Suceava în Spital Clinic pentru COVID-19 pentru toată regiunea. Decizia este luată și a fost anunțată de secretarul de stat Nelu Tătaru care este acum ministrul Sănătății și nu mai întoarce decizia”, a spus Nechifor.

El a arătat că sucevenii asistă de pe margine cum un spital de talia celui din Suceava devine un spital COVID-19.

„Cei din Botoșani, Iași, Neamț, Vaslui, se bucură clar pentru că au scăpat de măgăreața asta și că tot ce înseamnă pacient COVID de acolo va fi transferat la Suceava. Ei s-au spălat pe mâini și e de înțeles, fiecare se teme. Dar de ce să fim noi ciuma Moldovei? De ce să fim noi ciuma României? De ce să fim în situația în care să nu putem să ne apărăm?”, a întrebat Nechifor.

El a reamintit că a propus și punerea urgentă în funcțiune a noului Spital Municipal Fălticeni cu aparatură medicală transferată de la Spitalul Județean Suceava pentru că dacă se așteaptă trei săptămâni în care acest spital va putea fi operaționalizat dacă mâine se dau banii necesari, se ajunge ca Spitalul Suceava să fie plin cu cazuri de COVID-19.

Totodată, Nechifor s-a întrebat care este sensul deschiderii UPU Suceava dacă pacienții vor fi transferați la alte spitale.

„Le vor pune fișa în brațe și îi vor transfera la alte spitale, cu ambulanțele, dar și acolo sunt angajați depistați pozitiv și în carantină. Câți vor putea lucra să facă aceste drumuri?”, a întrebat Nechifor.  

De aceea el consideră că mai bine ar fi ca noul Spital Municipal Fălticeni să fie dotat corespunzător și cu personal de la SJU Suceava pentru a prelua cazuistica de la Suceava.

El a arătat că la Constanța se construiește acum un spital militar de campanie, iar la Cluj Napoca primarul Emil Boc a rechiziționat un spital privat și l-a transformat în spital coronavirus.

„Nu poți bloca un spital în care s-au investit atâția bani. Mă întrebam zilele acestea dacă am făcut bine că am construit și spitalul și aeroportul”, a spus Nechifor.

El consideră că e nevoie de măsuri mai dure pentru carantinizarea Sucevei.

„Carantinizarea Sucevei este deficitară. Noi eram obligați să luăm măsuri pe două paliere. Odată ar trebui stins focarul care este în spital”, a spus Nechifor.

El consideră că personalul care era de serviciu trebuia să rămână în SJU Suceava și să fie testat în masă, dar că nu s-a făcut acest lucru și că și în prezent este personal medical din spital care nu a primit rezultatul testelor și nu știu dacă sunt sănătoși.

Nechifor a mai arătat că trebuiau rechiziționate hoteluri mari pentru persoanele aflate în carantină și să nu se ajungă ca acum să fie peste 15 locații în care sunt circa 400 de persoane în carantină.

El a mai spus că nu e momentul răfuielilor.

„Văd că pe Gheorghe Flutur îl fac zob, îl calcă acum toți în picioare. Sunt oameni care au stat lângă el și l-au aplaudat și au strigat în cor ce bun conducător e. Poate că aș fi ultimul om din lume care să-l apăr pe Gheorghe Flutur, dar acum e nevoie de orice ajutor, de orice idee, nu contează cine o aduce în discuție”, a spus Nechifor.

El a arătat că ieri, în convorbirea cu primarul Cătălin Coman și-am dat seama că există o variantă de a transfera echipament medical de la Suceava la Fălticeni.

„O faci într-o zi. Nu trebuie să aștepți trei săptămâni. Nu trebuie să faci importuri. Nu costă niciun leu. Cred că se vor găsi câteva camioane cu care să transporți echipamentele”, a spus deputatul.

El a mai anunțat că are o sumă de 140.000 de lei din donații făcute de oameni de bine pentru achiziția de materiale de protecție și că a discutat în China, prin intermediul Ambasadei Chinei, pentru  a aduce la Suceava astfel de materiale, explicând că este foarte greu de obținut în această perioadă materiale de protecție.

Cătălin Nechifor a explicat că potrivit ghidului făcut de autoritățile din China soluția pentru tratarea COVID 19 se face în spitale de campanie care să fie amenajate, dotate și la care să existe și personal suficient.


Intră acum și în grupul de