224 de amenzi aplicate în județul Suceava pentru nerespectarea Ordonanței Militare nr. 3, iar peste 550 polițiști, militari și jandarmi efectuează verificări la domiciliu a persoanelor aflate în autoizolare. Prefectura aduce la cunoștință prevederile Ordonanței Militare nr. 4


Intră acum și în grupul de

Prefectura Suceava anunță ultimele date referitoare la persoanele aflate în carantină și amenzile aplicate pentru nerespectarea Ordonanței Militare nr. 3 în județul Suceava. De asemenea, Prefectura aduce la cunoștința opiniei publice prevederile Ordonanței Militare nr. 4.

Astfel, potrivit sursei citate, la nivelul județului Suceava, astăzi 30.03.2020, se aflau în carantină instituționalizată 545 de persoane iar în izolare voluntară la domiciliu 3885 de persoane. Până în prezent au ieșit din carantină 126 de persoane, iar din autoizolare 2089 de persoane.

Pentru verificarea respectării măsurilor dispuse pentru prevenirea și combaterea COVID 19, în data de 29.03.2020 au acționat un număr de 242 de polițiști, 100 polițiști locali, 37 de militari MApN și 172 de jandarmi, care au realizat acțiuni de verificare la domiciliu a persoanelor aflate în autoizolare, verificare a locațiilor de carantinare și verificare a societăților economice pentru impunerea interdicțiilor pe timpul Stării de Urgență.

Prin urmare, au fost verificate 4521 de persoane aflate în autoizolare și/ sau carantină și 60 de unități economice, fiind aplicate 224 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea Ordonanței Militare nr. 3, respectiv încălcarea prevederilor privind circulația persoanelor, valoarea total a acestora fiind de 431.450 lei. S-a întocmit un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Prefectura precizează faptul că toate informațiile referitoare la cazurile de persoane infectate cu Covid-19 sunt confirmate sau infirmate de Grupul de Comunicare Strategică.

În continuare, redăm comunicatul Prefecturii referitor la Ordonanța Militară nr. 4:

„Aducem la cunoștința opiniei publice faptul că, începând de ieri, 29.03.2020, au intrat în vigoare prevederile Ordonanței Militare nr. 4, prin care se clarifică câteva aspecte privind circulația persoanelor carea u împlinit 65 de ani și anume:

-este permisă circulația persoanelor care au împlinit 65 de ani și înafara intervalului orar 11- 13, pentru rezolvarea problemelor de natura medicală, precum și pentru tratamente oncologice planificate,dializă, etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau cele ale familiei/ susținătorilor, sau după caz mijloacele de transport sanitar special destinat.

Pentru verificarea motivului deplasării în aceste situații este necesară prezentarea unei declarații pe propia răspundere completată în prealabil care trebuie să conțină numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

De asemenea circulația persoanelor care au împlinit 65 de ani în afara locuinței/gospodăriei, este permisă și în intervalul orar 20,00— 21,00, dacă aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/ gospodăriei.

Declarația pentru acest interval orar nu este necesară atunci când deplasarea se face în acest scop.

În ceea ce privește persoanele aflate în izolare voluntară la domiciliu sau cele aflate în carantină, conform ordonanței militare mai sus menționată, în cazul în care acestea părăsesc spațiul în care au fost carantinate sau un respectă condițiile autoizolării și sunt identificate înafara spațiului de izolare, pe lângă măsura sancționării contravenționale se va aplica și măsura:

de reluare a ciclului de carantinare pentru o perioadăde 14 zile, suportând toate cheltuielile efectuate cu carantinarea lor (în cazul celor care un respectă carantina).

– de intrare în carantină pentru o perioadă de 14 zile și suportarea tuturor cheltuielilor efectuate cu carantinarea lor ( în cazul celor care un respectă condițiile autoizolării).

Conform ordonanței militare nr. 4, începând cu data de 31.03.2020, conducătorii autovehiculelor de transport marfă mai mari de 2,4 tone care vin din străinătate, la intrarea în țară pot opta pentru:

         – carantinarea în spații puse la dispoziție de către angajator;

         – izolarea la domiciliu împreună cu toate persoanele cu care locuiesc/se gospodăresc sau singuri, în alt spațiu locativ disponibil;

         – carantinarea la cerere, în spațiile puse la dispoziție de autoritățile administrației publice, cu suportarea cheltuielilor aferente carantinării.

Pentru ași exprima opțiunea, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, completează o declarație pe propria răspundere prin care își asumă una din cele trei variante de carantinare/ izolare.

De asemenea, începând cu data de 31.03.2020, ora 12.00, se instituie, pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul care ocupă funcții esențiale pentru asigurarea funcționării producției, transportului și distribuției energiei electrice și gazelor naturale, a activităților de întreținere și mentenanță a echipamentelor și instalațiilor specifice, precum și a celorlalte activități de aprovizionare, respectiv extracție, producție și procesare a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate energetice necesare funcționării corespunzătoare Sistemului energetic național în concordanță cu prevederile planurilor proprii de continuitate a activităților de bază în cazul instituirii stării de urgență pe teritoriul României.

Refuzul personalului de a se supune măsurii de izolare preventivă dispusă de angajator atrage după sine răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală.”


Intră acum și în grupul de