Colegiul Medicilor Suceava cere clarificări urgente privind modul prin care un pacient poate beneficia de bilet de trimitere pentru investigații, internare sau consult de specialitate și privind procedura pentru persoanele autoizolate sau în carantină


Intră acum și în grupul de

Colegiul Medicilor Suceava a cerut clarificări urgente privind metodologia prin care un pacient poate beneficia de bilet de trimitere pentru investigații paraclinice, internare sau consulat la medici de alte specialități, dar și cum se acordă concedii medicale persoanelor autoizolate sau în carantină, probleme în care decidenţii întârzie să facă precizările necesare.

„Această problemă ne pune pe noi, medicii de familie, într-o situaţie conflictuală cu pacienţii care îşi vor drepturile şi de asemeni, cu reprezentanţii locali ai Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”, arată Colegiul Medicilor Suceava.

Totodată se menționează că preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie a concretizat aceste neclarităţi în următorul mesaj:

„Intr-o scrisoare deschisa adresata decidentilor, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) precizeaza ca a identificat doua aspecte practice care aduc prejudicii importante masurilor de distantare sociala, neaparat necesare in conditiile epidemiei de COVID-19.

1. metodologia birocratica prin care un pacient poate beneficia de bilet de trimitere pentru investigatii paraclinice, internare sau consult la medici de alte specialitati.

2. noua legislatie legata de procedura de eliberare a concediilor medicale pentru persoanele care s-au aflat in izolare la domiciliu (OMS 414, 497 si 502), legislatie incompleta si insuficient de clara.

Pentru rezolvarea acestor doua situatii care afecteaza sanatatea cadrelor medicale si a pacientilor medicii de familie solicită:

“In acest moment, este neclar daca pentru eliberarea concediilor medicale pentru carantina persoanelor izolate la domiciliu, medicul de familie are nevoie de declaratia pe proprie raspundere a pacientului si daca are nevoie de documentul de la DSP care atesta perioada in care pacientului i s-a aplicat masura de izolare la domiciliu. Aceasta neintelegere a generat abordari diferite ale DSP-urilor din tara si creeaza prejudicii pacientilor”, se precizeaza in documentul semnat de presedintele SNMF, Dr. Dina Mergeani.

Potrivit sursei citate, odata clarificata aceasta metodologie, este necesara introducerea ei in OMS 502, precum si in contractul de eliberare de concedii medicale al cabinetelor de medicina de familie, printr-un act aditional.

“Solicitam, de asemenea, clarificarea statutului persoanelor care s-au autoizolat la domiciliu conform prevederilor art. 1 alin. (3) lit. d) din OMS 414 si introducerea acestei categorii in anexa 2 a OMS 414”, mai precizeaza conducerea SNMF.”


Intră acum și în grupul de