AJOFM Suceava a operaționalizat ordinul de plată multiplu electronic pentru a onora cererile pentru șomajul tehnic și se pregătește să facă față valului de circa 20.000 de cereri de șomaj tehnic. Adomnicăi: Sunt foarte multe contracte suspendate în zona HORECA și în zona de producție.// VIDEO


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, a anunțat, joi, că au fost făcute deja plățile aferente lunii martie pentru două treimi dintre persoanele care au intrat în șomaj tehnic și că imediat ce conturile AJOFM Suceava vor fi realimentate se vor continua plățile.

Adomnicăi a spus la Subiectul Zilei de la News Bucovina că alocarea bugetară pentru județul Suceava a fost de cinci milioane de lei și că s-a reușit onorarea  unui număr de 1.156 de cereri ale agenților economici pentru un număr de peste 8000 de șomeri.

„Mai avem în așteptare circa 650 de cereri ceea ce înseamnă aproximativ 3.600 de șomeri pentru care așteptăm rectificarea bugetară, alimentarea conturilor pentru a putea să facem plățile”, a declarat Adomnicăi.

Ea a spus că AJOFM Suceava a creat și o premieră în județul Suceava după cum au comunicat cei de la Trezorerie, fiind prima și singura instituție din județ care a operaționalizat ordinul de plată multiplu electronic.

„Și prin acest instrument, în condițiile în care avem alimentate conturile AJOFM în cel mai scurt timp efectuăm și restul de plăți aferente lunii martie”, a spus Adomnicăi.

Ea a adăugat că în ședința de miercuri seara Guvernul a aprobat rectificarea bugetară ceea ce înseamnă că imediat după ce conturile se vor alimenta se vor face plățile.

„Eu mi-am dorit ca toate cererile să fie onorate”, a spus Adomnicăi care a subliniat că din ceea ce privește AJOFM Suceava, ceea ce a ținut pe plan local, procesarea documentelor, s-a făcut și s-au făcut plățile pentru două treimi din solicitări.

„Mai e nevoie de 2,5 milioane de lei și aștepătăm alimentarea conturilor”, a spus Adomnicăi.

Ea a menționat că se mai așteaptă fonduri și pentru decontarea plăților pentru Legea 19/2020, respectiv pentru acele zile libere pentru părinți privind supravegherea copiilor.

„Acolo angajatorul face plata și am început deja să primim cereri pentru decontarea acestor cheltuieli. Vom face acest lucru săptămâna viitoare după ce rectificarea bugetară aprobată ieri se finalizează cu alimentarea conturilor AJOFM”, a spus directorul AJOFM Suceava.

Ea a evitat să avanseze termene pentru că sunt chestiuni care nu țin de AJOFM Suceava.

Adomnicăi a mai spus că după Sărbătorile Pascale angajații AJOFM Suceava se vor pregăti pentru valul de cereri de șomaj tehnic, de peste 20.000 de angajați și că va trebui regândit fluxul pentru prelucrarea documentelor,

Ea speră că vor fi alocate la timp sumele necesare astfel încât să fie făcute și plățile.

Potrivit directorului executiv al AJOFM Suceava, la data emiterii decretului privind starea de urgență, în județ erau circa 130.000 de contracte de muncă active, iar acum sunt circa 110.000 de contracte de muncă active, ceea ce înseamnă că circa 20.000 de contracte de muncă suspendate sau încetate.

„Îmbucurător este că majoritatea contractelor de muncă sunt suspendate și nu încetate și angajatorii au ales să suspende contractele de muncă în ideea că-și păstrează forța de muncă astfel încât, atunci când condițiile o permit, să reia activitatea cu reactivarea persoanelor din șomaj tehnic”, a spus Adomnicăi.

Ea a salutat inițiativa premierului care a anunțat că are în vedere subvenționarea angajatorilor care reactivează contractele de muncă suspendate.

Mirela Adomnicăi a spus că economia va reporni cu reluarea,  treptat, a unor activități și că va fi destul de dificil pentru zona de turism după ce s-a creat o reputație județului Suceava

„Avem foarte mulți angajatori din zona de producție, în special din zona Rădăuți care este celebră în producția de încălțăminte și avem circa 1000 de șomeri tehnici și sper că după încetarea stării de urgență, după relaxarea circualției și deschiderea granițelor în ceea ce privește exportul să se poată relua cât mai rapid activitatea”, a declarat Adomnicăi.

Ea a subliniat că în această perioadă bugetul de stat este afectat din două direcții, odată prin diminuarea contribuțiilor și odată prin efortul bugetar de plată a indemnizațiilor de șomaj tehnic și sprijin pentru angajatori.

„Cu siguranță se va impune și o relaxare astfel încât agenții economici să-și reia cât mai repede activitatea”, a spus directorul AJOFM Suceava care a adăugat că toată lumea așteaptă revenirea la ceea ce era acum o lună.


Intră acum și în grupul de