Abateri la carne şi produse din carne, în restaurantele sucevene


Intră acum și în grupul de

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava (CJPC) a desfăşurat în ultima perioadă o serie de acţiuni de control privind verificarea modului de respectare a conformităţii, calităţii/serviciilor, condiţiilor de comercializare şi etichetare a alimentelor comercializare în unităţi de alimentaţie publică şi unităţi de comercializare. Comisarul superior, Elena Oanea, şef al CJPC Suceava precizează că au fost controlaţi un număr de 121 de operatori economici, dintre care 65 unităţi de alimentaţie publică şi 56 unităţi de comercializare.

Astfel a fost controlată o cantitate de 18 tone produse, din care o cantitate de 1,6 tone a fost identificat cu abateri. Potrivit Elenei Oanea, la unităţile de alimentaţie publică s-a constatat nerespectarea reţetarului, nerespectarea temperaturilor prescrise şi declarate de producători la produsele aflate în spaţiile de depozitare şi modificarea stării termice a acestora. „Această abatere apare, în special la carne şi preparate din carne. Astfel s-au identificat cantităţi de carne fiartă şi apoi congelată, carne achiziţionată ca refrigerată şi apoi congelată, urmărindu-se în acest fel prelungirea datei limită de consum, preparate -muşchi, salamuri care erau păstrate în condiţii de congelare”, precizează Elena Oanea.

O altă abatere depistată în restaurantele sucevene se referă la nerespectarea cantităţii nete declarate în lista meniu. „Astfel, la un restaurant din Suceava s-au identificat abateri de 55 grame la produsul muşchi de vită. Cantităţile servite consumatorilor aveau 145 grame faţă de 200 grame cât era prevăzut în meniu”, menţionează comisarul superior, adăugând că s-a constatat şi neprecizarea gramajelor în lista meniu, lipsa verificării metrologice la cântarele din bucătărie şi lipsa etichetării la produse păstrate în congelatoare.

La agenţii economici, principala abatere depistată a fost depăşirea datei limită de consum. „Astfel, la SC RUGIA COM SRL Frasin erau expuse spre comercializare produsele şuncă presată, făină albă de grâu, muştar, prăjituri, cu termenul de valabilitate expirat. Produse expirate precum sucuri şi dulciuri s-au identificat şi la SC MARATOT EXIM SRL Sfântu Ilie. Unităţile au fost sancţionate cu amenzi contravenţionale de câte 5.000 lei fiecare”, spune Elena Oanea.

Alte abateri constatate la magazine au fost cele precum neetichetarea produselor expuse spre comercializare, nerespectarea condiţiilor de păstrare/expunere prescrise şi declarate de producători, neafişarea preţurilor la produsele expuse spre comercializare.

„În urma controalelor efectuate s-a retras de la comercializare o cantitate de 338 kilograme produse alimentare. S-au aplicat un număr de 125 sancţiuni contravenţionale din care 83 amenzi în valoare de 162.420 lei şi 43 avertismente dintre care pentru alimentaţie publică , 44 amenzi în valoare de 82.950 lei şi 23 avertismente iar la operatori economici, 39 amenzi în valoare de 79.500 lei şi 20 avertismente”, a mai adăugat Elena Oanea.


Intră acum și în grupul de