Numărul șomerilor din județul Suceava s-a dublat și depășește 7.500, fiind cel mai mare număr din ultimii 15 ani, iar cel al șomerilor tehnici a ajuns la 20.000. Directorul AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, anunță că de luni se pot depune dosarele pentru obținerea șomajului tehnic pentru luna aprilie


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, a anunțat, marți, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că de luni, 4 mai, se vor putea depune dosarele pentru obținerea șomajului tehnic pentru luna aprilie.

Ea a spus că luni s-a reușit plata tuturor cererilor pentru șomaj tehnic aferente lunii martie.

„Nu am avut un termen pentru depunerea acestor cereri și ieri și astăzi și bănuiesc că până la sfârșitul săptămânii vom mai primi cereri pentru contractele de muncă suspendate din luna martie”, a spus Adomnicăi.

Ea a arătat că cea mai mare parte dintre aceștia, respectiv circa 1900 de angajatori și-au primit în conturi sumele la care aveau dreptul, respectiv 7,5 milioane de lei pentru 12.500 de șomeri tehnici în luna martie.

„Cel mai mare număr de șomeri tehnici îl vom avea în luna aprilie cu plata în luna mai”, a spus directorul executiv al AJOFM Suceava.

Ea a spus că începând cu data de 4 mai pot fi depuse cererile pentru plata șomajului tehnic aferent lunii aprilie.

Adomnicăi a cerut angajatorilor să fie foarte atenți când completează cererile pentru că au existat foarte multe situații în care lipseau conturile, conturile erau înscrise greșit, sau conturi închise.

Ea a arătat că AJOFM Suceava are 17 milioane de lei sumă care este mai mult decât suficientă pentru a face plățile.

„Avem bani suficienți. Important este ca aceste documente să fie completate corect pentru a putea să le onorăm și noi mai repede”, a spus Adomnicăi care a mai declarat că documentele vor trebui încărcate doar pe portalul https://aici.gov.ro/home

Ea a arătat că este necesară obligatorie o declarație pe proprie răspundere a reprezentantului legal al firmei care să fie semnată de reprezentantul legal și nu de contabil.

Adomnicăi a menționat că interesul comun al AJOFM Suceava și al angajatorilor este să ajungă cât mai repede banii la șomerii tehnici motiv pentru care trebuie ca și angajatorii să fie atenți la completarea cererilor.

Ea a arătat în plată, din perspectiva șomajului tehnic sunt 12.500 pentru luna martie și 20.000 pentru luna aprilie, dar că este o dinamică permanentă pe Revisal privind șomerii tehnici.

În ceea ce privește contractele de muncă încetate, pe lângă stocul de 3000 de șomeri indemnizați, au mai fost încetate încă 3.500 de contracte de muncă.

„Vom avea în luna mai 6.500-7000 de șomeri indemnizați. Este un număr foarte mare și în ultimii 13-15 ani nu ne-am mai confruntat cu un număr așa de mare”, a spus Adomnicăi.

Ea a cerut angajatorilor să nu abandoneze persoanele cărora le-au încetat contractele de muncă și să le acorde un ultim sprijin și să trimită documentele către AJOFM.


Intră acum și în grupul de