Președintele Gheorghe Flutur și primarii stațiunilor Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului au discutat despre relansarea turismului în Bucovina, inclusiv prin asocierea acestora în vederea accesării de fonduri europene pentru programe turistice de dezvoltare


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, marți, că s-a întâlnit în cursul zilei cu primarii localităților-stațiuni turistice Vatra-Dornei, Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului, iar tema discuțiilor a fost relansarea turismului în Bucovina.

El a menționat că în legătură cu temele abordate a avut și o convorbire cu Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, revenind asupra propunerilor transmise zilele trecute privind sprijinirea turismului prin accesarea de fonduri europene.

„Soluția pentru accesarea de fonduri o reprezintă asocierea. Astfel, cele trei stațiuni se vor putea asocia cu Consiliul Județean Suceava și înființa o stațiune, unică – Bucovina”, a spus Flutur.

El consideră că unde-s mulți, puterea crește motiv pentru care în perioada următoare crede că ar trebui ca și alții să se asocieze.

„Am convenit că cea mai bună abordare în această perioadă este acțiunea. Iar acum acțiune înseamnă să facem investiții în turism pentru ca atunci când va trece pandemia activitatea în turism să revină la normal”, a spus președintele Flutur.

El a adăugat că autoritățile sucevene se vor putea inspira și din experiența altor țări care au fost și ele afectate de pandemie cum ar fi Austria sau Croația.

„Zilele următoare ne vom întâlni pentru a redacta un document pe care să-l trimitem la Guvern, prin care vom propune înființarea unui Program de tipul polilor de dezvoltare turistică, caz în care cele trei stațiuni ar putea fi eligibile pentru finanțarea diverselor categorii de investiții”, a declarat Flutur.

El a dat ca exemplu finanțare unei investiții de transportul turiștilor pe calea ferată între cele trei stațiuni cu o frecvență stabilită în funcție de sezon sau introducerea de tichete cu care turistul poate alege servicii oferite de cele trei stațiuni.

„Oferta este extrem de bogată – turism tradițional, de agrement și de tratament, agroturism, turismul religios, gastronomic, montan – unde suntem de neegalat în țară. Avem pârtii, drumuri, poteci, trasee omologate – Via Transilvanica, avem o gastronomie extraordinară,  produse tradiționale și bio, peisaje unice și arhitectură veche, obiceiuri și tradiții păstrate nealterate peste timp”, a mai declarat Flutur.

El a spus că a inițiat aceste discuții pe turism și în perspectiva tot mai apropiată a ridicării carantinei în județ.

„Ultimele date și reacțiile la nivel central mă fac să fiu optimist. În acest timp noi ne pregătim cu proiecte curajoase pentru perioada următoare. Acesta este unul dintre ele”, a conchis Gheorghe Flutur.


Intră acum și în grupul de