Dr. Roxana Filip: Laboratorul de biologie moleculară al SJU Suceava a efectuat peste 16.000 de teste Covid-19 unui număr de peste 7.100 de persoane. Au fost zile în care s-au procesat peste 300 de probe deși capacitatea pe tură este de 80 de teste


Intră acum și în grupul de

Șeful Laboratorului de biologie moleculară al SJU Suceava, dr. Roxana Filip, a declarat, miercuri, în conferință de presă, că acest laborator ar putea procesa și 400 de teste pe zi pentru depistarea infecției cu noul coronavirus, dar că va trebui să fie suplimentat personalul și achiziționat un aparat care accelerează procesarea întrucât acum se lucrează într-o singură tură care poate procesa 80 de probe zilnic.

Ea a spus că timpul minim pentru obținerea rezultatului testului RT-PCR este de șapte-opt ore, fapt pe care trebuie să-l cunoască și pacienții și aparținătorii, subliniind că potrivit procedurilor aprobate, termenul în care se eliberează rezultatul este de 24 de ore.

„SJU Suceava este spital de urgență, iar ideea sub care trebuie noi să lucrăm este „time is life”.”, a spus medicul sucevean.

Ea a explicat că există metode de Real Time PCR care se pot realiza mai rapid, care să dea rezultatul în aproximativ două ore.

„Avem această posibilitate, avem un aparat pe care ni l-a donat Crucea Roșie la începutul pandemiei și pe care îl folosim la solicitări de urgență, pacienți politraumatizați, pacienți cu accidente vasculare, pacienți psihiatrici cărora în termen de două ore le dăm rezultatul”, a spus dr. Filip.

Ea a menționat că spitalul este în negocieri și procedură de licitații și pentru alt tip de test rapid care va ajuta să acopere urgențele care vor continua să vină și vor veni la SJU Suceava.

„În acest moment numărul de teste pozitive este scăzut. Noi continuăm să deservim și împreună cu echipa întregului spital să intrăm într-o normalitate care, probabil, va însemna că toți pacienții care vin la spital vor trebui testați pentru Covid-19”, a spus Roxana Filip.

Ea a menționat că până în date 21 iulie au fost făcute 16.466 de teste pentru 7.138 de persoane.

Roxana Filip a subliniat că raportările pentru DSP și Ministerul Sănătății conțin date privind numărul de teste și numărul de retestări și că din 19 aprilie se raportează numărul de persoane testate motiv pentru care nu se poate vorbi că au fost trecute teste ca persoane testate.

Șeful Laboratorului de biologie moleculară a explicat că acesta are o capacitate de 80 de teste pe tură, dar a subliniat că în fiecare zi se onorează toate solicitările venite.

Ea a spus că în 21 aprilie au fost procesate 306 probe, în 25 mai au fost 316 probe, iar mai recent numărul de probe se învârte în jurul a 130-160 pe zi.

Întrebată dacă acest laborator ar putea efectua teste la cerere, ea a răspuns că există problema personalului.

„Ideal este să avem trei ture, dar trebuie oameni.Noi ne-am mulțumi și cu două ture. Amplificatorul la care s-a încheiat licitația ar mai putea procesa 94 de teste în circa cinci ore”, a spus Roxana Filip.

Totodată, ea a explicat că viteza de procesare depinde de kit-urile folosite, iar cele care dau rezultatul rapid sunt mai scumpe.

„Dacă se achiziționează amplificatorul, dacă se suplimentează personalul, se va putea ajunge la o capacitate de testare de 150-200 de teste pe tură, iar cu minim două ture ar putea fi procesate 300-400 de teste pe zi cu rezultatele livrate în timpul cel mai scurt”, a spus Roxana Filip.

Ea a precizat că este necesar ca pe o tură să lucreze cinci persoane și a subliniat că tura la laborator este de șapte ore, dar având în vedere riscul de expunere și de infectare ar trebui scăzut și acest timp de lucru.


Intră acum și în grupul de