Profesorul Radu-George Ciumașu al colegiului militar, cetățean de onoare al municipiului Câmpulung Moldovenesc


Intră acum și în grupul de

Profesorul Radu-George Ciumașu de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” a primit titlul onorific de „Cetățean de onoare al municipiului Câmpulung Moldovenesc”, pentru realizările deosebite  obținute de-a lungul timpului la concursurile și olimpiadele școlare. El a făcut cunoscut numele municipiului pentru prima dată, în anul 2016, când absolventa Sabina Calisevici a obținut medalia de aur la olimpiada internațională de geografie  la Beijing, repetând performanța și  în anul 2017, la Belgrad.

Pasiunea pentru geografie a profesorului Radu Ciumașu vine din gimnaziu, iar talentul pedagogic este moştenire de familie. În iunie 1995, o delegaţie a liceului militar din Câmpulung Moldovenesc, valorificând principiul şcolilor reprezentative, a sosit cu misiune la Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iași pentru a identifica printre viitorii absolvenți patru profesori: de limbă romană, limba franceză, informatică şi geografie.  Astfel, renunțând la cariera lui ieșeană, Radu Ciumaşu devine profesor  al unui liceu similar celui pe care l-a absolvit.  De aici vine probabil şi un plus de responsabilitate, altruism şi pasiune care se observă în activitatea dumnealui de zi cu zi.

   Domnul profesor are abilitatea de a simplifica şi schematiza informaţia astfel încât orice elev să o asimileze, iar ulterior poate completa şi complica progresiv discursul până la nivel de performanţă olimpică. Cele două ipostaze sunt adesea dublate de umor şi un stil relaxat, apreciat de elevi.

Primele rezultate la olimpiadă au apărut chiar din anul de debut, graţie unui nivel autoimpus  destul de complex  sub aspect metodic, ştiinţific, dar şi afectiv: două premii judeţene şi o calificare la faza naţională Acest ritm a fost continuat, perfecţionat şi eficientizat, devenind un fel de rutină olimpică, încât la o întrebare de genul  „Cum faceţi de obţineţi rezultate bune în fiecare an?” – veți auzi un răspuns de genul: „Nu ştiu exact, pur şi simplu fac ce am făcut dintotdeauna”.

Practic, în  băncile Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” a existat cel puțin un elev calificat la faza națională a olimpiadei de geografie.  În total s-au adunat până acum 31 de calificări  și  7 premii. Absolventa Sabina Calisevici a exprimat la superlativ investiția de suflet şi geografie a domnului profesor: premiul I, la mare distanță fata de ceilalţi competitori şi cea mai mare notă a întregii olimpiade în clasa a IX-a – 2014, premiul al III-lea în clasa a X-a; premiul I în clasa a XI-a şi a XII-a şi evident aur la olimpiada internațională de la Beijing în 2016 şi la Belgrad în anul 2017.

***

Informații suplimentare

CIUMAȘU Radu-George, profesor de geografie la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”

  • Ieşean-prin naştere, pasiune şi vocaţie.
  • Absolvent al Liceului Militar „Mihai Viteazuldin Alba Iulia, alături de alţi  doi fraţi  Ciumaşu – actualmente şi ei profesori în Iași.
  • A urmat cursurile Şcolii Militare de Topografie din Sibiu în perioada 1987-1989, fiind nevoit să se retragă din motive medicale, cu zece luni înainte de a ajunge locotenent.
  • A urmat cursurile Facultăţii de Geografie din cadrul Universității „Al. Ioan Cuza” în  perioada 1990-1995 (înainte de acordul de la Bolognia, facultatea dura 5 ani). Pe parcursul anilor patru şi cinci, student fiind, a fost angajat în cadrul departamentului de cartografie al facultății, pe post de desenator.

responsabil cu comunicarea, Georgiana Lupu


Intră acum și în grupul de