Arhitect sucevean specializat în urbanism și planificare teritorială, despre intenția construirii unei clinici la intrarea în Parcul Șipote: Chiar dacă terenul este în proprietate privată, el este sub o interdicție de construire anterioară!

Arhitectul sucevean Beniamin Atodiresei, specializat în urbanism și planificare teritorială, a apreciat joi, că intenția, prin Plan Urbanistic Zonal, de a construi o clinică privată în centrul orașului, b-dul Ana Ipătescu – Parcul Şipote „pare a fi o forțare a contextului”.

„Sacrificarea unui spațiu verde plantat în favoarea unei construcții necesită o analiză a oportunității şi din perspectiva calității spațiului urban”, susține arhitectul.

El a explicat că în lipsa unui Plan Urbanistic General actualizat se merge pe măsuri discreționare și excese ale Planurilor Urbanistice Zonale, subliniind totodată că zona la care face referire este reglementată de PUZ – Zona centrală Municipiul Suceava.

Astfel, conform PUZ – Zona centrală Municipiul Suceava, terenul studiat este încadrat în UTR – VP spații verzi amenajate, având interdicție de construire şi de a schimba funcțiunea de spațiu verde public.

O nouă clinică medicală vă răsări lângă Mc Donald

Un nou concept de dezvoltare in Suceava – de la “capul scărilor” din Parcul Sipote

Publicată de NewsBucovina.ro pe Miercuri, 14 octombrie 2020

Totodată, conform planșei Reglementări Urbanistice, din documentația PUZ Construire clinica medicală multidisciplinară, terenul este încadrat în zona mixta M – locuințe şi dotări compatibile cu funcțiunea de locuire, ceea ce ridică semne de întrebare.

Simulare construcție clinică privată

El analizează construcția propusă prin PUZ arătând că:

– este pe o parcelă fără acces, deci neconstruibilă; între stradă şi terenul privat este spațiu verde public,

– nu preia alinimentul existent,

– nu respectă retragerile minime față de limitele laterale, H/2 dar nu mai puțin de 3.00m,

– indicatorii urbanistici, POT=60% CUT=3, sunt ridicați; se creează o presiune mare asupra terenului,

– impune ca necesar realizarea unui studiu de trafic întrucât zona este foarte aglomerată; vecinătatea sensului giratoriu,

– propune analiza oportunității construirii pe un spațiu verde, fie şi privat,

– are un regim de înăltime mare pentru dimensiunea parcelei, H=D+P+4E,

– impune clarificarea relației terenului privat cu spațiul public. În ce condiții reglementate se sacrifică spațiul verde public pentru a servi intereselor private!?

– impune un profil stradal pliabil pe mobilitate; zona alocată pistelor pentru biciclete şi pietoni.

„Chiar dacă terenul este în proprietate privată, el este sub o interdicție de construire anterioară! Perfect corect!”, a subliniat Beniamin Atodiresei.

El a mai arătatc că investițiile private nu trebuie obstrucționate, doar că trebuie reglementat cadrul în care acestea pot avea loc şi definirea unor măsuri compensatorii în cazul retrocedărilor.

Beniamin Atodiresei face și câteva observații arătând că este necesară schimbarea atitudinii față de înfățișarea şi funcționarea oraşului, definirea intereselor membrilor comisiei de urbanism, a compatibilității morale: a face regula, a o schimba şi a o administra în interesul proiectelor proprii, dar și ieșirea din logica delegării în comisia de urbanism pe considerentul influenței, a înțelegerii de grup şi a conivenței cu administrația locală.

„Zona profesională este blocată în interesul financiar, iar administrația nu are nici voința schimbării şi nici disponibilitatea înțelegerii relevanței urbanismului. Pare a fi doar într-o continuă şi tristă campanie!”, a conchis Beniamin Atodiresei.

loading...