Anul acesta ar putea demara lucrarile de modernizare a Aeroportului Suceava


Intră acum și în grupul de

În 2010, s-ar putea înregistra o creştere cu aproape 40% a numărului de pasageri pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, în condiţiile în care printre obiectivele autorităţilor sucevene pe anul acesta se numără demararea lucrărilor de modernizare a aeroportului şi creşterea numărului de destinaţii interne şi externe.

Vicepreşedintele CJ Suceava, Vasile Ilie, a declarat, marţi, că în 2009, pe aeroportul din Suceava, numărul de pasageri a crescut cu aproximativ 45 la sută faţă de anul 2008. El a menţionat că dacă în 2005 şi 2006, când de pe Aeroportul din Suceava funcţiona o singură rută, spre Bucureşti, numărul de pasageri a fost de 7.700, respectiv de 12.700, din 2007, când numărul rutelor a crescut, s-a constatat o creştere a numărului de pasageri.

Astfel, în 2007 şi 2008, când au fost două rute, spre Bucureşti şi Timişoara, numărul de pasageri a fost de 20.800 şi, respectiv 22.7000, iar în 2009, când au fost introduse trei rute externe, Viena, Veneţia şi Roma şi trei interne, Bucureşti, Timişoara şi Cluj Napoca, numărul de pasageri a ajuns la 32.600.

Totodată, în 2009 au fost efectuate pe acest aeroport mai multe curse charter cu scop turistic, de vânătoare, de afaceri, dar şi misiuni avio-sanitare sau ale Poliţiei de Frontieră.

Vicepreşedintele CJ Suceava a mai spus că veniturile proprii din activitatea de bază a Aeroportului Suceava s-au dublat în ultimii doi ani. El a mai arătat că în ultimul an a fost montat gardul perimetral din jurul aeroportului, a fost amenajată o nouă parcare auto, dar şi noi fluxuri de pasageri cu aparatură de securitate nouă.

Ilie a adăugat că a mai fost autorizat să funcţioneze pe aeroport un nou operator de petrol de aviaţie, iar pista de aterizare-decolare a fost reparată pe o suprafaţă de 1600 de mp.

Vicepreşedintele CJ Suceava a subliniat că în 2010 administraţia suceveană îşi propune să înceapă lucrările de modernizare ale aeroportului, înfiinţarea de noi rute interne şi externe, dar şi creşterea cu aproape 40 la sută a numărului de pasageri, la aproximativ 45.000.

Totodată, în clădirea aerogării urmează să fie deschisă o expoziţie permanentă cu vânzare de produse de artizanat, costume naţionale, ceramică, va fi înfiinţată o cameră specială „Mama şi copilul”, dar şi un spaţiu de informare turistică.

Autorităţile judeţene au avut discuţii cu mai multe firme care şi-au exprimat intenţia de a participa la modernizarea Aeroportului Suceava. Firma germană K+P a realizat master-planul de dezvoltare a Aeroportului Suceava, iar prognoza de trafic confirmă necesitatea extinderii acestuia, potenţialul de pasageri evaluat până în 2013 fiind de 310.000 de pasageri anual, în varianta optimistă şi de 178.000 de pasageri anual, în varianta pesimistă. Studiul prevede lucrări de modernizare la pistă a cărei lărgime trebuie extinsă de la 30 de metri la 45 de metri şi lungimea de la 1.800 de metri în prezent la 2.460 de metri, pentru a putea prelua avioane de dimensiuni mari cum sunt Airbus A 319 sau Boeing B 737, care au o distanţă de zbor la care să fie accesibilă regiunea Mării Mediterane. O dată cu modernizarea pistei, vor trebui făcute investiţii în balezaj, dar şi în modernizarea aerogării şi realizarea unui terminal cargo.

Consiliul Judeţean (CJ) Suceava a achiziţionat şi 6,8 hectare de teren de la localnici din oraşul Salcea, această suprafaţă, fiind necesară pentru modernizarea pistei Aeroportului Suceava şi a sistemului de balizaj.


Intră acum și în grupul de