”România: Adrenalina, opiumul poporului – autor SORIN ȘERB”


Intră acum și în grupul de

28 noiembrie 2020

La mulți ani Bucovina! La mulți ani Suceava!

Se cădea să începem cu ceva frumos și era și mai bine dacă aveam motive se sărbătoare autentică la Suceava! Dar nu avem. Abia ce am ieșit de sub lupa presei naționale și chiar internaționale cu acea etichetă care ne-a fost aplicată în primele luni ale pandemiei, cea de LOMBARDIA ROMÂNIEI, că Suceava este din nou pe toate canalele de știri și peste tot în on-line cu FABRICA de PERMISE de LUX!

Cazul de la Suceava va fi întors pe toate fețele în perioada care vine și va fi…îngropat în proceduri, în contra-expertize, în tot felul de termene amânate din motive și motive. Am mai văzut la Suceava cazuri de arestări celebre și vă rog să vă amintiți de autocarele cu vameși luați pe sus de la Siret, de movilele de euro care zăceau ascunse prin casele de la Siret, de sutele de mii de euro descoperite în sacoșe de niște debutante în ale ”luptei pe frontul anti-corupției”!! Așa și…veți spune și aveți mare dreptate!

Fabrica de permise de lux de la Suceava a întrecut imaginația iar ”modusul operandi” îi face invidioși până și pe scenariștii de succes! Ba se poate! La Suceava se poate!

Vă prezentăm însă un punct de vedere ale unui jurnalist care poate că aduce un strop de lumină în cazul de la Suceava. Este vorba despre Sorin ȘERB de la Radio Europa Liberă Moldova. Iată cum vede el situația de la noi:

”….la Suceava s-a descoperit o întreprindere de tipărit permise de conducere la prețuri de lux, dar și în condiții de, până acum, maximă siguranță. Cea mai prosperă tipografie din țara unde românii cheltuiesc trei euro pe an pe cărți. Permisele costă mult mai mult, vreo șapte mii de euro exemplarul, dar stai în față, la volan. Cazul este similar celui de acum 12 ani din Pitești, doar că biletul de călătorie costă de vreo două ori mai mult. Nu se cunosc prea multe nici despre cazul de la Pitești (unde primarul penal Piedone și-a obținut permisul), nici despre cel din Suceava. Nici nu vom afla, de fapt, cele mai importante elemente ale acestui caz: nu informația superfluă că „poliția fură”, toată lumea știe asta și sună a refren hip-hop, ci numele beneficiarilor, pentru că, dacă se respectă rețeta de la Pitești, poate fi vorba despre persoane importante și sus-puse printre interlopii de partid și de stat. De altfel, cine și de ce ar da atâția bani pentru un permis de mașină pe care l-ai putea lua punând burta pe carte? Analfabeții și șefii.

De altfel, industria corupției se diversificase: banii nu erau dați doar pentru permise, ci și pentru alte mici favoruri polițienești (e neclar, dar e de presupus că plăteai taxe de urgență la recuperarea permisului/talonului suspendat, îți mai creșteau niște puncte credit, după ce le pierdeai pentru cine știe ce abuz rutier). „O afacere familială” după cum spun anchetatorii și nu e clar la ce familie se referă: la cea politică, la una biologică sau profesională? Poate că, dacă am afla nu doar cine sunt făptașii, dar și cine sunt beneficiarii, am descoperi și gradele de rudenie între hoți. Până una-alta, la Suceava se scot bani cu găleata din cotloanele Inspectoratului județean de poliție.

Ministerul de Interne vrea să ne transmită că e gata să facă operații pe viu în sistem, doar-doar o scăpa de corupți. Sau poate că atunci când îi amenința pe interlopi că va interveni și le va demantela organizațiile se referea de fapt la interlopii și găștile din poliție. Probabil că atunci când spunea „Sunt cu ochii pe voi” nu se referea la mafiile care și-au marcat orașele și teritoriile cu șișul și adrenalina, ci cele care au marcat cu feromoni subsolul și culoarele instituțiilor, iar dacă e așa, poate că ar fi bine să fie cu ochii și pe mafiile din achiziții, din administrația publică și/sau locală, din finanțe, din diverse agenții guvernamentale care dau bani europeni pe ochi frumoși și carnet de partid convenabil.

Indiferent ce vrea să spună, interesant e ce nu face: să-i suspende pe toți șefii poliției județene, să-și trimită potera să culeagă toți corupții, în fine să facă curățenie cu picamerul și aruncătorul de flăcări, pentru că este clar că la Suceava nu era o familie, ci o întreprindere care a industrializat corupția, a externalizat-o (implicat în afacere e și Registrul Auto), care a adus parteneriatul public-privat la cele mai înalte culmi de infracționalitate (a propos, serviciile secrete or fi implicate și ele? Dacă nu sunt, de ce nu au tras alarma, pentru că e vorba despre acte de corupție petrecute de-a lungul a doi ani, timp suficient ca SRI cu aparatura aceea de un miliard de euro, după cum spunea Băsescu, să fileze și să intercepteze toți boierii și răzeșii Sucevei). Poate că la ședința CSAT programată zilele următoare ar trebui să se discute și despre circuitul corupției prin natura statului luând ca exemplu Suceava sau catastrofa de la Piatra-Neamț. Cert este că informațiile publicate de Ministerul de Interne au forțat procedurile și răbdarea DNA care pretinde că poliția nu avea dreptul să facă publice informațiile întrucât ele sunt în curs de cercetare și conțin elemente vitale care trebuie să rămână la dosar.

Ai spune că, în perioada crizei, singura industrie care merge strună este cea a corupției. Coincidență sau poate explicabilă printr-o relație cauzală secret de serviciu, industria de vorbe prosperă și ea. Cum altfel? Mai sunt câteva zile până la alegerile parlamentare și partidele au intrat în ebrietate electorală, amețite de propriile vorbe și gesturi.”

Materialul în întregime îl găsiți AICI.


Intră acum și în grupul de