VIDEO//Flutur, după discuțiile privind traseul Autostrăzii A 7: Varianta optimă trece prin apropierea municipiului Fălticeni, prin estul municipiului Suceava cu nod de descărcare în zona Burdujeni și pe Valea Siretului până la Vama Siret


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, vineri, că la Consiliul Județean Suceava s-a desfășurat a doua întâlnire privind stabilirea traseului prin județul Suceava a autostrăzii A 7, Siret-Suceava-Dolhasca-București.

El a spus că la întâlnire au fost prezenți reprezentanții CNAIR, reprezentanții firmelor implicate în realizarea proiectului, primarii localităților de pe traseu, dar și reprezentanți ai unor instituții deconcentrate.

Majoritatea au opinat că trebuie ca autostrada să treacă prin trei puncte obligatorii, respectiv Dolhasca, municipiul Suceava și Siret.

„Poziția mea a fost că aș socoti că e bine de luat în calcul varianta care vine de la Dolhasca aproape de municipiul Fălticeni și apoi vine spre municipiul Suceava prin est și traversează DN 29 prin zona Salcea. De ce am opinat pentru această variantă? Pentru că am rezolva și centura ocolitoare a municipiului Fălticeni pe de o parte, iar pe de altă parte vorbim de o zonă populată, sunt câteva zeci de mii de locuitori și s-ar scurta distanța până la viitoarea autostradă de la Fălticeni și din împrejurimile municipiului Fălticeni”, a spus Flutur.

El a menționat că, pe de altă parte este obligatoriu ca traseul să fie cât mai aproape de municipiul Suceava și de Aeroport.

„Atunci proiectanții au prezentat variante cu nod undeva în zona Burdujeni, desupra drumului național care leagă Suceava de Botoșani, un nod de descărcare atât pentru Aeroport cât și pentru municipiul Suceava și apoi sunt câteva variante prin estul județului Suceava, pe Valea Siretului, spre orașul Siret”, a spus Flutur.

El a precizat că nu s-a fixat la ședință o variantă, dar a subliniat că foarte important este să fie implicate toate structurile, dar în primul rând primarii pentru că se va ține seama de poduri peste râuri, peste Suceava și Siret, peste afluenți, peste Șomuz, dar și linii de înaltă și medie tensiune, rețele de gaze naturale, intersecții cu drumuri naționale, cu zone cu arii protejate, cu păduri sau rezevații care protejează diferite specii vegetale sau animale.

„Toate acestea trebuie luate în calcul și trebuie să se țină seama de costuri”, a spus președintele CJ Suceava.

El și-a exprimat optimismul în legătură cu acest proiect.

„Am cerut proiectanților să se grăbească și să ne prezinte o variantă finală. M-am bucurat că cei de la Direcția de cultură au cerut să se intre cât mai repede la treabă pentru săpătură pentru a face posibile descărcări arheologice și am văzut că instituțiile deconcentrate sunt determinate să pună umărul”, a mai spus Flutur.

El a apreciat că varianta optimă face o legătură a centrelor populate Fălticeni, Suceava și Rădăuți-Siret, și ar rezolva și două centuri ocolitoare, respectiv cea a municipiului Fălticeni și centura de est a municipiului Suceava care ar rezolva în cea mai mare parte traseul pe zona Ipotești-Salcea fiind deservită zona cea mai populată a județului.

Mai mult, Gheorghe Flutur a arătat că această autostradă se apropie foarte mult de județul Botoșani și oferă și acestora posibilitatea să circule pe un drum de mare viteză.


Intră acum și în grupul de