Două transporturi de material lemnos, semnalate ca fiind ilegale, nu aveau abateri. Transporturile au fost verificate preț de câteva ore de polițiști și specialiști silvici


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni au verificat joi două transporturi de materiale lemnoase care au fost semnalate prin 112 ca fiind ilegale. Verificările însă au arătat că ambele transporturi erau efectuate legal.

Astfel, un bărbat din Sucevița a sesizat Poliția, în jurul orei 17:30, cu privire la faptul că o autoutilitară transportă material lemnos multiplu, folosind același aviz și deplasându-se dinspre comuna Sucevița către comuna Marginea. 

Autoutilitara nu a fost identificată pe traseul Marginea – Sucevița, însă polițiștii au efectuat verificări prin aplicația IWOOD TRACKING, identificând autoutilitara și constatând că pentru ea au fost emise avizele de însoțire din 21.01.2021, orele 11:47, pentru cantitatea de 2,4 mc lemn fag foc, 0,4mc lemn foc paltin de munte cu punct de descărcare în comuna Cajvana, respectiv avizul din 21.01.2021, orele 14:36 pentru cantitatea de 2,45 mc lemn fag foc, 0,35 mc lemn foc paltin de munte cu punct de descărcare în comuna Cajvana.

Prin urmare, din verificările efectuate, polițiștii nu au suspiciuni cu privire la legalitatea transportului de material lemnos.

Peste câteva ore, același bărbat a apelat din nou la 112 susținând că în zona denumită ”Rușca”, pe raza comunei Sucevița, un autocamion efectuează un transport de material lemnos ilegal.

Polițiștii s-au deplasat în zonă, depistând vehiculul pe un drum forestier, în zona denumită ”Pârâul Rusca”.

La volanul autocamionului se afla un bărbat din Volovăț, care e și administratorul unei firme din domeniul silvic. El a precizat că a încărcat materialul lemnos din mai multe platforme primare autorizate ale unei partizi, lemn pe care l-a adjudecat în urma licitației organizate de către Direcția Silvică Suceava.

Bărbatul a prezentat și avizele din 21.01.2021, orele 19:58, având înscrisă cantitatea de 16,52 mc bușteni gater de esență rășinoase, pentru autoutilitara, respectiv din 21.01.2021, orele 20:03, având înscrisă cantitatea de 19,67 mc lemn rotund pentru cherestea de esență rășinoase, pentru remorca.

Apoi, bărbatul din Sucevița a declarat polițiștilor că are suspiciunea că materialul lemnos încărcat nu ar avea proveniență legală și că ar fi fost încărcat din alte locuri decât platformele primare autorizate.

Prin urmare, un inginer din cadrul Ocolului Silvic Marginea a confirmat faptul că firma șoferului camionului a achiziționat material lemnos din acest APV.

Ulterior, au fost identificate platformelor primare autorizate la acest parchet, constatându-se că erau stabilite și autorizate un număr de 10 platforme, din care, un număr de 3 platforme pe drumul forestier „Pârâu Rusca”.

Astfel, ca urmare a consultării aplicațiilor prin GPS, personalul silvic din cadrul O.S. Marginea a constatat că autoutilitara se afla în locul identificat cu coordonate GPS ce corespundeau platformei primare autorizate „D6” din Schiței Parchetului.

Nici de această dată apelantul din Sucevița nu s-a mulțumit cu rezultatele verificărilor și a declarat că materialul lemnos ar fi fost încărcat dintr-o altă locație de pe drumul forestier „Pârâu Rusca”, aflată la o distanță de circa 1-2 km pe acest drum, fără a cunoaște cu exactitate locul încărcării.

Drept urmare, polițiștii au mers la locul indicat, prilej cu care, personalul silvic a constatat faptul că, acesta corespundea cu coordonatele GPS ale platformei autorizate „D10” din Schiței Parchetului iar în aceste condiții, s-a constatat că materialul lemnos identificat încărcat avea proveniență legală și provenea din platformele autorizate ale APV.

Într-un final, verificările au arătat că transportul de mase lemnoase era legal.      


Intră acum și în grupul de