IPS Calinic consideră că pot fi îngăduite unele obiceiuri locale la înmormântare cum ar fi spargerea unei căni sau datul pachetelor cu pomană peste sicriul adormitului: Mai detensionează atmosfera destul de încărcată emoțională a momentului


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, este de părere că unele obiceiuri locale la înmormântare pot fi îngăduite atât timp cât nu aduc atingere credinţei şi învăţăturii Bisericii.

Un enoriaș l-a întrebat pe arhiepiscop despre atitudinea corectă privitor la rânduielile locale, în afara celor bisericești, de la înmormântarea unui creștin ortodox fiind bulversat de toate pregătirile, cumpărăturile și neliniștea generalizată dintr-o familie căreia i-a murit cineva.

„S-au împământenit tradiții și superstiții pentru care nu văd simbolismul și însemnătatea creștină”, arată enoriașul care spune că se adoptă constant practici precum spargerea unei căni, datul pachetelor cu pomană peste sicriul adormitului, când se pot împărți direct, punerea în sicriu a pieptenelui, batistei și a altor obiecte „pentru că îi trebuie pe lumea cealaltă”, ajungând la împrumuturi bănești și îndatorarea multora, pentru că nu pot plati toate acestea (în jur de 7000 de lei)”, a arată enoriașul care spune că rânduiala monahală are ritual simplu și stare de rugăciune constantă pentru cel adormit.

În răspuns, IPS Calinic aratăc că atitudinea corectă privitor la rânduielile locale, în afara celor bisericești, de la înmormântarea unui creștin ortodox, cum ar fi spargerea unei căni, datul pachetelor cu pomană peste sicriul adormitului, când se pot împărți direct, punerea în sicriu a pieptenelui, batistei și a altor obiecte „pentru că îi trebuie pe lumea cealaltă”, ajungând la împrumuturi bănești și îndatorarea multora pentru că nu pot plăti toate acestea, pe care enoriașul le-a estimat la „în jur de 7000 lei” trebuie să fie una pastorală, de îngăduinţă.

„Dacă preotul ar încerca să interzică dintr-o dată astfel de practici, să fiţi încredinţat că acel preot ar fi exclus din parohie pe motiv că „strică obiceiurile şi tradiţiile”. Aşa că aceste practici trebuie acceptate pastoral, cu îngăduinţă şi discernământ, dacă nu aduc atingere credinţei şi învăţăturii Bisericii, frizând practici mai puţin creştineşti, pentru mulţumirea şi liniştea credincioşilor acelei parohii, mai ales având în vedere contextul sensibil. De altfel, obiceiurile acestea sunt bine venite pentru că mai detensionează atmosfera destul de încărcată emoţional a momentului”, a explicat ierarhul.

IPS Calinic dă exemple de cărți în care sunt prezentate diferite obiceiuri la înmormântare.

„Cât ajută cele enumerate de dumneavostra celui plecat?Rămâne să vedem, când vom fi, Dincolo!”, a conchis Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.


Intră acum și în grupul de