Arhitectul Beniamin Atodiresei prezintă pașii prin care un spațiu verde sub interdicție de construire din zona centrală a Sucevei a devenit zonă cu funcțiune mixtă pentru construcția unei clinici private


Intră acum și în grupul de

Arhitectul sucevean Beniamin Atodiresei a prezentat cronologic cum un spațiu verde pus sub interdicție de construire în zona centrală devine teren mixt unde se va putea construi o clinică privată.

„Parcursul terenului de la intrare în Parcul Șipote este edificator pentru modul în care, prin documentații de urbanism, realitatea este distorsionată și apoi refăcută astfel încât să deservească interesele de grup”, spune arhitectul sucevean.

El arată că în Planul Urbanistic General din anul 1996 terenul nu este reglementat ca spațiu verde, iar în anul 2009 prin documentația PUZ – Zona centrală Municipiul Suceava terenul este trecut ca UTR – VP, respectiv spațiu verde amenajat și sub interdicții.

CITEȘTE ȘI Arhitect sucevean specializat în urbanism și planificare teritorială, despre intenția construirii unei clinici la intrarea în Parcul Șipote: Chiar dacă terenul este în proprietate privată, el este sub o interdicție de construire anterioară!

„Recent, se constată că e greșit încadrat, e neconstruibil, fiind fără acces și înconjurat de spațiu verde public și o proprietate privată! Spre a se invoca servitutea, parcela nu este trecută în Registrul Spațiilor Verzi și nici zona din fața acesteia aflată în domeniul privat al municipiului Suceava!”, atenționează Atodiresei.

El adaugă că în 27 mai 2020, după ieșirea Sucevei din carantină, și cu avizul Comisiei de Urbanism  prin HCL Nr.123 se schimbă funcțiunea parcelei din Vp – spații verzi în M – zonă cu funcțiune mixtă.

„Evident că votează toate partidele, doar ce contează că primaria are obligația de a verifica documentațiile de urbanism în sensul legalității și a plierii pe realitate? Se pare că pentru tovarășii de drum nu este cazul”, arată arhitectul.

El mai spus că documentația PUZ este supusă consultării și ulterior acoperită de răspunsuri divagatorii sau care speculează tocmai lipsa intenționată a PUG.

„Rezultatul e că forțările, conflictul de interese,  și ilegalitățile din urbanismul local sunt tolerate și albite fără rușinări minime și prin larg consens. Conlucrarea, în interesul orașului, dintre administrație și arhitecții e înlocuită de o veche complicitate a unora. Lor le aparține imaginea municipiului Suceava!”, concluzionează arhitectul Beniamin Atodiresei.


Intră acum și în grupul de