IPS Calinic, după ce un credincios i-a prezentat „obiceiurile și tradițiile” pe care acesta le-a stopat în arhiepiscopie: Îmi doresc o metamorfoză a eparhiei -„Un cer nou şi un pământ nou”


Intră acum și în grupul de

Un credincios i-a transmis Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, o scrisoare în care se întreabă dacă nu cumva faptul că o mare pondere de populație din eparhie aparține altor culte religioase din cauza „obiceiurilor și tradițiilor” care au existat în cadrul arhiepiscopiei.

Astfel, credinciosul spune că îi scrie ierahului pentru a prezenta câteva „obiceiuri și tradiții” din Arhiespiscopia Sucevei și Rădăuților în ultimii 30 de ani și face referire la zece asemenea situații pe care le prezentăm integral:

1. De la instalarea Înaltpreasfinției Voastre (26 iulie 2020) parohiile din mediul urban și rural se ocupă prin concurs. La noi era „obiceiul” ca acestea să se vândă, prețul fiind diferit în funcție de „cumpărător” și mărimea parohiei, ex.:

– parohie cu 100 de familii – 10.000 de euro, iar un post de paroh – 5.000 de euro (altfel spus, șpaga și nepotismul erau la ele „acasă”).

2. Am înțeles că în luna iunie doriți să-i evaluați pe cei din Administrația Eparhială. La noi era „obiceiul” ca aceștia să rămână în funcție până când își făceau „plinul”.

3. De la instalarea Înaltpreasfinției Voastre primiți pe oricine în audiență. La noi era „obiceiul” ca ușa Arhiepiscopiei să fie deschisă cu capul (mâinile fiind ocupate fie cu o sarsana sau ceva gălbiori, „locotenenții” având grijă să fii „chestionat”).

4. Vizitele pastorale pe care le faceți în parohii sunt discrete și în liniște. La noi era „obiceiul” de a se oferi câte un „plic consistent” celui care vizita.

5. Ați oprit 50% din dividendele de la păduri. La noi era „obiceiul” să se ia mai mult, dar nu exista „corul bocitoarelor” (dirijor ….. bun cunoscător al „tainelor” profitului).

6. Le-ați transmis preoților să facă curățenie în cimitire. Dar șobolanii, șoarecii, șopârlele etc. unde să se adăpostească? Să înțeleg că nu iubiți „târâtoarele”?

7. Le-ați transmis preoților să alunge mizeria, mucegaiul și praful din biserici. Dar acestea s-au adunat în ani de zile (iar un lucru care are mult praf arată vechimea lui, poate deveni obiect de patrimoniu).

8. Ați solicitat preoților să achiziționeze (să vândă) lumânări doar de la Centrul Eparhial. La noi era           obiceiul” ca unii preoți să-și producă singuri lumânări sau să le procure de pe piața liberă.

9. Ați obținut fonduri pentru restaurarea Ansamblului Monastic „Sf. Ioan cel Nou”. La noi era „obiceiul” ca din bugetul A.S.R. să aibă loc „scurgeri” către mai mulți „locotenenți” din Administrația Eparhială. Acum înțeleg de ce au afirmat cei de la „……” faptul că iubiți modernismul și nu „obiceiurile și tradițiile”.

10. Mai mult decât atât, am vrut să introducem un nou „obicei”, să ne alegem singuri Arhipăstorul, dar Preafericitul Părinte Patriarh și membrii Sfântului Sinod „ne-au dat planurile peste cap” (vorba românului: socoteala de acasă…).

În încheiere, v-aș întreba: Oare din cauza acestor „obiceiuri și tradiții” din ultimii 30 de ani avem o mare pondere de populație care aparține altor culte religioase?”

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a oferit acestuia un răspuns diplomatic:

„Stimate domnule! Judecățile oamenilor nu sunt totuna cu judecățile lui Dumnezeu. Fără să aduc în discuție ce a fost înainte de venirea mea, – ca unul ce nu pot da socoteală decât pentru faptele mele: „fiecare din noi va da seama despre sine lui Dumnezeu” (Romani 13, 12) –, îmi doresc o metamorfoză a eparhiei, tradusă scripturistic: „Un cer nou şi un pământ nou”. Cât privește apropierea sau depărtarea de Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească a lui Hristos, Sfântul Apostol Pavel spune răspicat: „nimeni nu poate pune altă temelie decât cea pusă, care este Iisus Hristos” (I Corinteni 3, 11). Cu Dumnezeu înainte! Adevărat a înviat!”


Intră acum și în grupul de