IPS Calinic, la parastasul de un an de la trecerea la cele veșnice a IPS Pimen: Dacă veți citi sinaxarele sfinților în foarte puține cazuri veți găsi atât de multe daruri investite de Dumnezeu într-un singur om, fie el chiar și sfânt


Intră acum și în grupul de

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, împreună cu IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, PS Ignatie, episcop al Hușilor, și PS Macarie, episcop al Europei de Nord, alături de un sobor de preoți, au oficiat, joi, în curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava slujba de pomenire la un an de la trecerea la cele veșnice a IPS Pimen Suceveanul.

La finalul slujbei, IPS Calinic a vorbit despre volumul„In Memoriam – Un an de la strămutarea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen –”, realizat de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și care a fost editat pentru a marca un an de la strămutarea la cele veșnice a IPS Pimen.

„Părintele Arhiepiscop Pimen s-a străduit în toată viața să îmbine în mod armonios cele are Martei cu cele ale Mariei, smerenia cu rugăciunea, osteneala întru slujirea aproapelui, postul și scumpătatea cuvintelor cu destoinicia administrativă, milostenia și mărinimia cu dreptatea și cuvântul de îndreptare, înțelepciunea lucrătoare și roditoare cu iubirea de neam de țară și de biserică”, a spus Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Potrivit acestuia, paginile acestui volum „In memoriam” sunt parcă pagini de Sinaxar despre viața sfinților.

„Bogata activitate liturgică, pastoral-misionară și socială, culturală și administrativ-edilitară, promovarea patrimoniului cultural religios prin dinamizarea activității muzeografice, coordonarea și supravegherea lucrărilor de construire, restaurare și consolidare a bisericilor și mănăstirilor monumente istorice și salvarea valoroaselor fresce religioase de la distrugere, construirea de așezăminte caritabile pentru bătrânii abandonați, copii orfani și cei ai străzii, ridicarea de case pentru cei sinistrați și ajutorarea cu cele necesare traiului a familiilor cu venituri precare, organizarea de tabere și excursii pentru copiii din Basarabia și Bucovina și sprijinul constant acordat educației prin intermediul tipografiei Arhiepiscopiei, recuperarea patrimoniului bisericesc, toate acestea, conjugate cu trăsăturile sufletești ale părintelui arhiepiscop surprinse până în amănunt, cu aleasă reverență, în paginile acestui volum sunt concludente. Când le parcurgi, ai impresia că citești pagini din Sinaxar”, a spus IPS Calinic.

Ierahul a mai adăugat că profilul axiologic al acestui părinte pilduitor a fost apreciat de Patriarhul Daniel ca fiind „prieten al sfinților” și că în volum semnatarii scriu, uneori, ca despre un om cu viață sfântă, iar alteori ca despre un sfânt.

„Dacă veți citi sinaxarele sfinților veți constata că în foarte puține cazuri veți găsi atât de multe daruri investite de Dumnezeu într-un singur om, fie el chiar și sfânt, ori în părintele arhiepiscop Pimen, așa cum reiese din paginile acestui volum, se vede că Dumnezeu a revărsat o bogăție de daruri”, a spus IPS Calinic.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a apreciat că, probabil că, dacă în timp, s-ar intenționa înscrierea Înaltpreasfinției Sale în rândul preferaților lui Dumnezeu, lucrarea de față ar fi suficientă pentru instrumentarea unui astfel de demers.

„Mult aș dori ca această carte să împodobească întru evocarea părintelui arhiepiscop nu doar bibliotecile celor care l-au cunoscut, ci să nu fie bibliotecă din Bucovina în care această carte să nu strălucească întru evocarea personalității IPS Pimen care și-a îndeplinit cu asupra de măsură rostul său părintesc în această parte a țării numită pe bună dreptate dulcea Bucovină”, a continuat IPS Calinic.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a felicitat pe cei care au contribuit cu texte la acest volum „In memoriam” pentru că prin scrisul lui perpetuează imaginea IPS Pimen și îi urmează îndemnul spre înfăptuiri demne și durabile pentru neam, țară și Biserică.

„Să-I mulțumim lui Dumnezeu că, din fericire, într-o lume atât de grăbită spre nicăieri, încă se mai găsesc oameni de bun simț care nu uită numele și vrednicia celor care, de-a lungul istoriei, au contribuit jertfelnic la lucrarea Bisericii”, a conchis IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de