Deficit de procurori la Parchetele din Suceava si Botosani


Intră acum și în grupul de

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava şi toate structurile pe care le are în subordine, adică parchetele de pe lângă judecătoriile din judeţele Botoşani şi Suceava, precum şi parchetele de pe lângă tribunalele Suceava şi Botoşani, aveau la începutul anului un deficit de 15 posturi vacante, fiind încadraţi doar circa 80 de procurori. La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava exista un deficit de trei procurori.

“În anul 2006, a intervenit un schimb de competenţe de soluţionare a dosarelor între judecătorii şi parchete, transferându-se acestora din urmă mai multe obligaţii fără a se rezolva şi problemele de personal”, a spus la Suceava, procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea.

În schimb, procurorul Cristian Deliorga, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este de părere că sunt două cauze principale ale deficitului de personal, prima fiind cea a pensionării unui număr mare de procurori în ultimii ani iar cea de-a doua fiind “rezultatele nu întotdeauna convingătoare obţinute de consilierii juridici, avocaţii şi celelalte categorii de aspiranţi care s-au prezentat la concursul de admitere în magistratură au dus la această situaţie”.

Pe de altă parte, reprezentantul CSM este de părere că în doi sau trei ani ar putea fi rezolvată problema deficitului de personal, în special de la parchetele de pe lângă judecătorii şi tribunal unde “există un volum foarte mare de activitate”, aproximativ 80% din cauzele penale fiind instrumentate la parchetele de pe lângă aceste instanţe.

De menţionat că, potrivit procurorului general adjunct Gabriela Scutea, lipsa de personal de la parchetele sucevene nu explică “întru totul” problemele legate de operativitate care s-au reglat parţial în 2009 şi care ar putea fi rezolvate total în 2010. „Apreciem în mod deosebit că a scăzut numărul inculpaţilor achitaţi de instanţă, ceea ce arată că avem o calitate mai bună a activităţii, dar şi un control ierarhic mai eficient din partea primilor procurori. De asemenea, un lucru foarte bun este că dintre inculpaţii achitaţi nici unul nu a fost arestat preventiv”, a mai declarat Gabriela Scutea.


Intră acum și în grupul de