Gratuitatea transportului pentru elevii suceveni a fost eliminată pe perioada vacanței de vară: Nu dăm bani să se plimbe elevii gratuit cu autobuzul prin oraș


Intră acum și în grupul de

Elevii nu vor putea circula gratuit cu autobuzele în municipiul Suceava pe perioada vacanței de vară, a decis CL Suceava cu 14 voturi pentru în condițiile în care consilierilor locali li s-a atras atenția că Ordonanța de Urgență a Guvernului prevede că se asigură gratuitate elevilor pe parcursul întregului an școlar, respectiv 31 august.

Primarul Ion Lungu a spus că municipalitatea nu-și permite să susțină  abonamentele gratuite pentru elevi și a arătat că se alocă bani pentru ca elevii să meargă la școală și nu să se plimbe prin oraș în timpul vacanței.

 Consilierul local PSD Dan Ioan Cușnir a spus că din datele pe care le deține, circa 1000 de elevi au abonament gratuit și că pentru cele două luni costurile se ridică la circa 150.000 de lei.

El a spus că în buget sunt alocați 100.000 de lei pentru Asociația de Călărit de la Sucevița, sau 2,5 milioane de lei pentru fotbal fără perfomanță, dar nu sunt 150.000 de lei pentru elevi pe perioada vacanței.

„Conform OUG 50/2021 gratuitatea pentru elevi este pe toată perioada anului școlar, adică până la 31 august, iar singura gratuitate care se elimină e cea pentru transportul intrajudețean”, a menționat Cușnir.

O Hotărâre de Consiliu Local nu poate excede cadrului legal al unei Ordonanțe de Urgență, a mai spus Cușnir care nu a văzut rațiunea financiară și nici morală pentru a elimina această gratuitate.

Primarul Ion Lungu a spus că anul acesta a decontat la TPL peste un milion de euro.

„Dacă vorbim de echitate nu mi se pare corect să luăm din banii unui pensionar din Burdujeni-sat să dăm la copii posibilitatea să se plimbe cu autobuzul gratuit în oraș”, a spus Lungu.

El a mai spus că sunt copii care nu au nevoie de aceste abonamente pentru că părinții lor au venituri mari.

„Eu zic că totuși nu moare nimeni dacă două luni nu dăm aceste abonamente”, a spus primarul.

Lungu a spus că i se pare corect să fie dați banii pentru școală și nu pentru plimbat prin oraș.


Intră acum și în grupul de