Aproape 70 de posturi din DSP Suceava ar trebui sa dispara (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Anunţata restructurare a Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară îi îngrijorează pe toţi salariaţii acestor instituţii. „Ne-a dat fiori la toţi din DSP, întrucât se reduce numărul posturilor”, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă şeful DSP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu. Pe site-ul ministerului a apărut o variantă a structurii viitoare a DSP-urilor, iar, deşi la întâlnirea de vineri cu directorii DSP din ţară, ministrul Sănătăţii a dat asigurări că sunt doar „variante de lucru”, oamenii sunt neliniştiţi deoarece, conform noii scheme, la DSP Suceava numărul de posturi ar trebui să scadă de la 167 la 99.

„Ceea ce a apărut pe site a pus multă tensiune pe salariaţi Direcţiei, în sensul că la Suceava, din 167 de posturi normate în momentul de faţă trebuie să rămână 99. Noi suntem al doilea judeţ din ţară ca suprafaţă şi al 6-lea ca populaţie, iar prin ceea ce a apărut pe site-ul ministerului eram undeva pe locul 10 ca număr de angajaţi. Eu nu cred că va rămâne aşa cu 99. Am văzut pe site nişte limite, între 78 şi 115 posturi, cred că noi trebuie să fim pe maxim, având în vedere populaţia şi suprafaţa judeţului, cât şi problemele de sănătate care sunt în judeţ”, a spus directorul coordonator al DSP.

Potrivit acestuia, ministerul va umbla şi la structura de comandă a DSP. „Se va micşora şi numărul de posturi de conducere, va fi un director coordonator, un director adjunct de Sănătate Publică şi un director financiar contabil. Vor fi, de asemenea un şef de secţie şi 3 sau 4 şefi de servicii, deci structura de comandă va fi mult simplificată pe viitor. Conform organigramei gândite de Ministerul Sănătăţii cred că va fi funcţională, dar problemele vor fi în primul rând cu cei care execută, pentru că sunt foarte puţini”, a afirmat Alexandru Lăzăreanu.

Acesta a mai menţionat şi problema desfiinţării posturilor de asistent medical din vămi. „În noua schemă nu am niciun compartiment şi niciun post de asistent medical la vamă. Am atras atenţia că noi suntem în latura de est a Uniunii Europene, că avem frontieră cu Ucraina şi există două vămi importante, una rutieră şi una feroviară şi 3 puncte pietonale. În toate ar trebuie să fie control din punct de vedere sanitar, or dacă nu am niciun compartiment şi niciun om va fi destul de greu să rezolv problemele astea. Încerc să vorbesc la Prefectură şi CJ. Nu cred că ceea ce ne-a spus consilierul ministrului se poate aplica, ca asistenţa medicală să fie asigurată de MAI. Asistenţa medicală este de competenţa Direcţiei de Sănătate Publică şi cred că trebuie să rămână şi în continuare. Dacă o să ne disipăm şi o să dăm sănătatea la alte instituţii, cine va face controlul activităţii din zona respectivă?”, a arătat Alexandru Lăzăreanu.

La DSP Suceava s-a luat deja o primă măsură de restrângere de personal fiind depuse deja 14 dosare de pensionare. „Am rugat, deşi nemulţumirile sunt foarte mari, ca cei care pot să se pensioneze de drept sau anticipat să o facă pentru a nu lăsa celălalt personal să treacă în şomaj, dacă restricţiile vor fi atât de mari”, a subliniat şeful DSP Suceava.

În momentul de faţă, reprezentanţii DSP trebuie să completeze chestionarul trimis de minister pentru a vedea „cum gândim structura DSP pe viitor”, şi să-l trimită până vineri.


Intră acum și în grupul de