Directorul DSP Suceava atenționează public asupra creșterii alarmante și îngrijorătoare a numărului de cazuri Covid-19 din județ și recomandă respectarea strictă a măsurilor de protecție și vaccinarea


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al DSP Suceava, Olivia Ioana Vlad, a atenționat, vineri, că cifrele privind evoluția epidemiei SARS-CoV-2 în județ sunt îngrijorătoare și vorbesc de la sine despre situația epidemiologica a județului.

În aceste condiții, DSP Suceava recomandă populației să respecte normele igienico-sanitare pentru evitarea infectării cu Sars-Cov-2, să evite locurile aglomerate, să păstreze distanțarea fizică, să poarte obligatoriu masca de protecție în spațiile publice închise și în spațiile deschise aglomerate și să se vaccineze.

„Prin vaccinare împotriva COVID-19:se reduce riscul de infectare; se reduce riscul de transmitere a virusului; se reduce considerabil riscul de spitalizare; se reduce considerabil riscul de deces”, se arată în comunicatul DSP Suceava semnat de directorul executiv interimar Olivia Ioana Vlad.

„Dacă prețuiți sănătatea și viața dumneavoastră și a celor dragi , respectați cu strictețe condițiile de izolare și carantinare, în caz de infectare”, mai arată DSP Suceava.

Totodată, sucevenii sunt rugați să țină cont că prin aplicarea planului de reziliență prin care spitalele sunt nevoite să își transforme paturile din alte specialități medicale în paturi suport Covid, se reduce posibilitatea de a trata pacienții cu boli cronice, care au atâta nevoie de îngrijire medicală periodică.

Potrivit sursei citate, având în vedere creșterea alarmantă a numărului de cazuri Covid-19 depistate zilnic, precum și a numărului persoanelor infectate cu Covid-19 internate, în județ mai sunt doar 11 localități cu incidență 0.

„Un număr de 56 localități, în momentul de față, au incidența sub 1%o, și ținând cont de faptul că, urmărită în ultima săptămână, aceasta incidenta este staționară, să spunem că lucrurile sunt oarecum sub control. Un număr de 35 localități au incidența între 1-2%o. Cele mai multe dintre acestea fiind localități mici, cu număr de populație scăzut, au avut câteva cazuri (ulterior contacții lor), dar fiind respectate cu strictețe izolarea și carantinarea bolnavilor și contacților, se păstreaza în aceste cifre.  In aceeași categorie între 1-2%o, sunt însă și  localități unde incidența crește de la zi la zi : Bălcăuți, Cajvana, Câmpulung Moldovenesc, Dornești, Frătăuții Noi, Marginea, Milișăuți, Mușenița, Pătrăuți, Pârteștii de Jos, Rădăuți, Suceava, Scheia, Todirești, Udești, Vadu Moldovei, Vama și Volovăț”, se arată în comunicat.

Potrivit DSP Suceava problema devine îngrijorătoare pentru opt localități  din județ care au incindența peste 3%o, una dintre ele este stationară (Horodnic de Jos 4,03%o), însă la celelalte, se observă o creștere clară : Botoșana de la 4,09 la 5,21%o, Frătăuții Vechi de la 1,82 la 3,63%o, Gălănești de la 1,26 la 3,16%o, Horodnic de Sus de la 3,01 la  3,72%o, Poieni Solca de la 3,50 la  5,25%o , Rădășeni de la 1,23 la aproape 3%o si Solca de la 1,52 la 3,79%o .

„În ceea ce priveste numărul de persoane infectate cu Covid-19 internate în spital, cifrele vorbesc de la sine:

-La 01 septembrie un total de 99 internați, din care 11 la ATI, 0 decedați pe zi

-La 09 septembrie un total de 212 internați, din care 17 la ATI, 1 decedat pe zi

-La 16 septembrie un total de 341 internați, din care 16 la ATI, 8 decedati.

Până la jumătatea lunii  septembrie a.c. – un total de 380  internați în spital și 26 decese, comparativ cu luna august a.c. când a fost centralizat un total de 234 internați și 13 decese”, se menționează în document.

Totodată se subliniază că până la jumătatea lunii septembrie 2021 în județ sunt 1.270 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 , comparativ cu întreaga lună septembrie din anul trecut când încă nu era vaccin la dispoziție, au fost 1.252 de cazuri.


Intră acum și în grupul de