Transporturi fictive de material lemnos pe ruta București – Stulpicani, depistate de Garda Forestieră Suceava care a confiscat aproape 250 mc de cherestea și bușteni de proveniență ilegală


Intră acum și în grupul de

Garda Forestieră Suceava și Poliția Suceava au depistat două transporturi fictive de cherestea având ca punct de plecare depozitele a doi operatori situate în municipiul București și ca destinatar un operator economic din localitatea suceveană Stulpicani.

Potrivit comunicatului emis de Garda Forestieră, transporturile fictive au avut loc în data de 8 noiembrie, însă au fost descoperite în perioada 9-11 noiembrie, în baza unor sesizări.

Foto simbol

Sursa citată a explicat că, mai întâi, operatorul economic din Stulpicani a expediat către două firme din București,  în data de 3 și 7 noiembrie, cherestea de rășinoase totalizând  99,57 mc.

A doua zi, cei doi operatori economici din București au emis doar avize de însoțire către firma din Stulpicani, fiind simulate transporturile, fără ca materialul lemnos totalizând 84,26 mc cherestea rășinoase să circule fizic de la București spre Stulpicani.

Acest fapt a fost demonstrat cu ajutorul informațiilor generate de aplicația SUMAL 2.0 și imaginile înregistrate de camerele video fixe existente pe traseul  înregistrat de cele transporturi.

Drept urmare, autoritățile au verificat activitatea firmei din Stulpicani.

Astfel, neluând în considerare cele două transporturi fictive, s-a constatat în depozitul societății un volum de 165 mc cherestea de rășinoase și 8 mc buștean rășinoase, în plus față de documentele scriptice, fără a putea fi justificată proveniența legală.

În afara acestor fapte, au mai fost constatate expedierea de material lemnos din depozit sau din partizile exploatate de același operator economic fără a fi emise avize de însoțire, implementarea unui sistem Due Diligence necorespunzător, prin neluarea măsurilor necesare pentru a nu introduce pe piață lemn recoltat ilegal, precum și neîmprejmuirea depozitului de material lemnos.

În consecință, Garda Forestieră și Poliția Suceava au aplicat șase amenzi în valoare totală de 48.000 lei (sursa citată nu a precizat cine anume a fost sancționat). Totodată, a fost confiscată cantitatea de 247 mc material lemnos, cu o valoare totală de 117000 lei.

Pe lângă asta, și polițiștii din București au demarat controale la cele două firme din capitală.


Intră acum și în grupul de