„Stranierii” suceveni nu dau semne ca se vor intoarce acasa pentru a investi in afaceri (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

„E criză şi în străinătate şi ei nu trăiesc atât de prost”, a afirmat un sucevean, tată a două fete plecate la muncă în Grecia, în cadrul întâlnirii de miercuri cu „stranierii” suceveni, convocată de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur. Bărbatul i-a spus şefului deliberativului judeţean că înţelege că el doreşte reîntoarcerea sucevenilor plecaţi în străinătate şi că acesta vrea binele sucevenilor, dar că nu este susţinut de Guvern şi de preşedintele Traian Băsescu, amintind că preşedintele le-a transmis celora care nu sunt mulţumiţi de viaţa din România să emigreze. El a spus că este mereu îngrijorat de situaţia fetelor sale plecate la muncă şi că acestea nu ar fi emigrat dacă guvernanţii nu şi-ar fi bătut joc. Bărbatul a apreciat investiţiile făcute în Spitalul Judeţean Suceava, unde „este frumos, dar lipesc medicii”, iar un altul a arătat că degeaba se fac investiţii în spital dacă de la intrare trebuie să dai bani pentru orice.

Un alt participant la întâlnire, Liviu Dumitraş, care lucrează de 15 ani în Belgia, i-a spus lui Flutur că marea majoritate a românilor plecaţi în străinătate nu intenţionează să se întoarcă pentru că nu au siguranţa zilei de mâine. „Proiecte sunt, bani sunt, dar suntem îngrijoraţi de viitorul copiilor noştri. Nu le putem oferi o şcoală, nu le putem oferi servicii în sănătate. În caz de boală, accidente, trebuie să ne întoarcem în străinătate”, a spus Dumitraş. El a arătat că în străinătate există siguranţa zilei de mâine şi că în România, azi este o lege, iar mâine se schimbă, iar serviciile lasă de dorit.

Un alt „stranier”, care are două firme de construcţii în Belgia, a arătat că la înfiinţarea firmelor statul belgian l-a sprijinit, în timp ce în România „cum vrei să investeşti, vrea să-ţi dea în cap”.

La rândul său, un sucevean plecat la muncă în Spania a povestit că a încercat să-şi înfiinţeze o firmă în România, dar şi-a dat seama că banii pe care îi are nu-i ajung nici măcar pentru autorizaţii şi a adăugat că un cunoscut de-al său, care avea o firmă în Spania pe care a închis-o pentru a deschide o afacere în Suceava l-a anunţat că se reîntoarce în Spania.

Alţi participanţi la întâlnire au spus că birocraţia pentru accesarea de fonduri europene în România este prea mare, iar timpul până la aprobarea finanţării este de peste un an şi că nu există consultanţă pentru accesarea de fonduri europene.

Mai mult, un sucevean ce lucrează în Torino din 1992 a spus că europarlamentarii italieni i-au invitat pe românii din Italia la Bruxelles pentru a li se prezenta modul în care pot fi accesate fonduri europene, în timp ce europarlamentarii români nu-i bagă în seamă.

Un altul a remarcat şi că nici poliţia nu oferă servicii competente şi a arătat că a circulat cu maşina sa cu numere de înmatriculare belgiene şi era oprit de două ori pe săptămână de poliţişti care îi găseau câte o neregulă, iar de când şi-a înmatriculat maşina în România, nu a mai fost oprit de Poliţie.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a invitat miercuri la Palatul Administrativ din Suceava sucevenii care lucrează în străinătate pentru a le prezenta oportunităţi de investiţii în judeţ, atât pentru ei, dar şi pentru proprietarii firmelor la care aceştia lucrează. El le-a prezentat în special oportunităţile legate de accesarea de proiecte cu finanţare europeană pentru investiţii în agricultură sau zootehnie, dar şi pentru servicii neagricole în mediul rural.

Flutur le-a spus că ştie cum este viaţa dură a muncii în Europa de Vest, pentru că după 1990 a plecat şi el din ţară şi a lucrat în străinătate, dar că există numeroase oportunităţi pentru a reveni în ţară şi a investi în diverse afaceri. El le-a arătat că se pot asocia şi cu banii pe care i-au strâns să deschidă o afacere în România, dar că pot şi să le prezinte proprietarilor firmelor unde lucrează oportunităţile de afaceri din judeţ. El le-a spus că în curând va intra în vigoare parteneriatul public-privat care va oferi numeroase oportunităţi de investiţii mai ales că multe din serviciile publice urmează să fie externalizate.

În finalul întâlnirii, preşedintele CJ Suceava Gheorghe Flutur le-a spus celor prezenţi că nu din cauza guvernului actual au plecat din ţară, ci din cauza celor care l-au adus ca investitor pe Omar Hayssam şi că actualul guvern a început reformele structurale cu riscul să piardă electorat. El le-a cerut să analizeze oportunităţile prezentate şi să vadă că există multe posibilităţi pentru a veni şi lucra în România. Gheorghe Flutur a spus după întâlnire că are încredere că unii dintre sucevenii care lucrează acum în străinătate vor reveni în ţară pentru a investi sau pentru a deschide mici afaceri.


Intră acum și în grupul de