Un ventilator supraîncălzit dintr-o baie a generat incendiul de la SJU Suceava care a fost semnalat rapid de sistemul de alarmare. Gheorghe Flutur a anunțat că CJ Suceava alocă fonduri pentru orice este necesar pentru punerea în siguranță totală a spitalului


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat la debutul ședinței de joi a Consiliului Județean Suceava că incendiul care a afectat, în noaptea de miercuri spre joi, etajul patru al Spitalului Județean Suceava a fost generat de la instalația electrică și a menționat că instalațiile electrice din spital au fost modernizate nu de foarte mult timp și că chiar săptămâna trecută fuseseră verificate în cadrul unei revizii făcută de o firmă de specialitate.

„Nu înțeleg de ce au cedat cablurile. Dacă aveți de făcut modificări, de reproiectat, cereți fonduri”, i-a spus președintele CJ Suceava managerului SJU Suceava.

Gheorghe Flutur a mai declarat că va trebui făcută o analiză concretă și cu cei de la ISU Suceava pentru că dorește ca să pună spitalul județean în siguranță în totalitate.

El crede că poate este nevoie să fie verificate ventilatoarele din băi și poate înlocuite dacă acestea nu fac față.

„Poate se uită ventilatorul cuplat peste noapte. Trebuie să fie verificate. Poate nu sunt dimensionate cum trebuie. Să vedem ce se întâmplă că toate băile au ventilatoare. Să fim foarte atenți și foarte analitici”, a spus Gheorghe Flutur.

Managerul SJU Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat că s-a trecut cu bine de încercarea asta, subliniind importanța sistemelor de alarmare montate și care au semnalat incendiul.

El a explicat că incendiul a fost generat de la un ventilator automat din baie care se deschide odată cu deschiderea luminii și care s-a supraîncălzit.

Calancea a menționat că, din fericire,  sistemele de alarmare sunt amplasate și sub și peste tavanul fals, iar incendiul s-a produs sub tavanul fals.

„S-a dat alarma. Asistentele nu vedeau foc, dar când a luat foc tavanul pompierii erau deja sosiți”, a spus Calancea.

El a menționat că a fost de remarcat și instructajul personalului care s-a comportat excepțional pentru că au fost evacuați 329 de pacienți fără nicio problemă, mai ales că au fost evacuați și 107 copii din care 57 de copii în incubatoare.

Managerul SJU Suceava a precizat că a fost necesară evacuarea de la etajul unde s-a produs incendiul și de la etajele superioare pentru că s-a degajat un fum dens, înecăcios și că s-a decis să se evacueze toate etajele superioare care apoi au fost aerisite.

Alexandru Calancea a menționat că se vor face analize cu ceea ce se poate îmbunătăți.


Intră acum și în grupul de