Echipa NEXUS a Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava va reprezenta România la etapa europeană a Concursului Internațional CanSat, după ce a câștigat la Caransebeș etapa națională a competiției


Intră acum și în grupul de

Echipa NEXUS a Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava, formată din cinci elevi, va reprezenta România la etapa europeană a Concursului Internațional CanSat, ce va avea loc la Bologna, Italia, după ce a câștigat etapa națională a competiției.

Potrivit informațiilor publicate de reprezentanții colegiului sucevean, echipa NEXUS, formată din elevii Paul-Andrei Ungureanu, clasa a-X-a, coordonator, Alexandru Turculeț, clasa a-X-a, programare și analiza datelor, Tudor Dochia, clasa a-IX-a, electronică și proiectare, Elisa-Adelina Biliuță, clasa a-XI-a, proiectare și promovare

și Bianca-Marcela Sava, clasa a-X-a, proiectare sistem de aterizare în siguranță, respectiv prof. Victor Șutac- mentorul echipei, a participat la etapa națională a Concursului Internațional CanSat, ediția 2022, care s-a desfășurat la Caransebeș, în perioada 5-9 mai.

Echipa colegiului național sucevean a câștigat etapa națională a concursului și va reprezenta România la etapa europeană a CanSat, care va avea loc la Bologna, Italia în perioada 20 – 25 iunie 2022.

Conform sursei citate, prima ediție a Concursului Național CanSat, care a avut loc la Timișoara în anul 2015, a fost câștigată tot de un echipaj al acestui colegiu și a reprezentat România la European CanSat Competition, organizată la Lisabona, în perioada 25-28 iunie 2015.

Sursa citată menționează că această competiție este organizată de ESERO (European Space Education Resource Office) și este un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA), în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA).

„Competițiile CanSat oferă elevilor ocazia de a avea o primă experiență în ceea ce presupune o misiune spațială reală, începând cu proiectarea și integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea și colectarea datelor, analiza datelor, prezentarea rezultatelor etc. Activitatea este și o platformă excelentă pentru a dezvolta abilități tehnice (cercetare științifică, design tehnic, analiza și prezentarea datelor, lucrul în echipă), cât și practice (realizarea de circuite electronice, programare, testare).

CanSat este o simulare a unui satelit real, integrat în volumul și forma unei doze de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi este de a potrivi toate subsistemele majore găsite într-un satelit, cum ar fi senzorii și o comunicare a sistemul cu pământul, în acest volum maxim de 330 ml. „Satelitul” este apoi lansat de o rachetă la o altitudine de aproximativ un kilometru sau cade de pe o platformă, dronă sau balon captiv. Pentru competiția românească și europeană, fiecare CanSat trebuie să fie conceput pentru a îndeplini o misiune principală și una secundară

Misiunea primară a CanSat-ului este impusă, fiind aceeași pentru toate echipele: măsurarea temperaturii și a presiunii atmosferice. Datele sunt transmise de către CanSat la sol cel puțin o dată pe secundă pentru a putea fi analizate și integrate pe un grafic. Misiunea secundară este la alegerea fiecărei echipe și poate consta din activități cum ar fi măsurarea unor parametri mai avansați – ca de exemplu accelerația, localizarea GPS, măsurarea radiației din mediul înconjurător – sau o activitate precum aterizarea la punct fix sau eliberarea unui rover la aterizare”, mai precizează reprezentanții Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava.

(LB)


Intră acum și în grupul de