Situație explozivă la Cernăuți unde viceguvernatorul este acuzat că a deturnat în scop privat ambulanțe trimise de Guvernul italian prin Siret. Guvernatorul respinge acuzațiile și consideră că e o reacție la acțiunile sale de stopare a corupției din regiune


Intră acum și în grupul de

Situația în regiunea Cernăuți devine explozivă după ce Serviciul de Securitate ucrainean îl acuză pe viceguvernatorul regiunii, Artur Muntean, de furt de ajutor umanitar, iar guvernatorul, Serghii Osaciuk, consideră acuzațiile nefondate și acuză o campanie împotriva sa pentru că a început acțiuni pentru combaterea corupției.

Unul dintre adjuncții șefului Administrației Militare Regionale Cernăuți este suspectat de colaboratorii organelor de drept de săvârșirea infracțiunii de furt în proporții deosebit de mari, a anunțat publicația Bucpress.eu care menționează că potrivit unui comunicat emis de Serviciul de Securitatea al Ucrainei, funcționarul este suspectat de faptul că a folosit în scopuri comerciale o parte din ambulanțele trimise din Italia sub formă de ajutor umanitar.

Conform sursei citate, anchetatorii au stabilit că adjunctul șefului regiunii,  fiind responsabil de distribuirea ambulanțelor, a predat o parte din vehicule în dotarea unei instituții medicale din ținut. La rândul său, șeful acestei instituții a transmis mijloacele de transport în proprietatea unei organizații de  caritate pe care o conduce.

Oamenii legii au mai stabilit că „ambulanțele” din Italia, oferite pentru asistență gratuită din partea statului, erau folosite în vederea acordării serviciilor private contra cost.

Pe de altă parte, șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți, Serghii Osaciuk, este convins că acuzațiile privind deturnarea ajutorului umanitar este o presiune politică asupra sa, potrivit publicației Libertatea Cuvântului.

Șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți susține că acest dosar este un răspuns al Serviciului Securităţii al Ucrainei  la activitatea prin care el încearcă să oprească scheme de afaceri ilegale în regiune.

„Acest caz nu este împotriva unui sau altui funcţionar. Acesta este un răspuns planificat la activitățile Administrației Militare Regionale, la activitatea mea. Fiind în funcție de doi ani și jumătate, am definit clar sarcina oamenilor legii din Bucovina de a pune capăt schemelor de afaceri gri și negre care au înflorit în Bucovina de zeci de ani. Dar ei nu mă aud”, a spus Serghii Osaciuk.

El a cerut oamenilor legii să-și facă îndatoririle cu onestitate și să oprească jaful asupra resurselor regiunii, a mafiei drogurilor și contrabandei cu țigări.

„Vreau să-i chem pe oamenii legii, serviciul cărora aşa şi  n-a devenit un serviciu de securitate, ci un „serviciu de profit”, să oprească aceste acțiuni și să-și îndeplinească sarcinile cu onestitate. Opriți jefuirea subsolului, jefuirea pădurilor, puneţi capăt mafiei drogurilor, contrabandei cu țigări… Dăm instrucțiuni și vedem pasivitate. Tocmai am călcat pe cozile corupției, şi de aceea  avem o astfel de reacție”, a mai spus Serghii Osaciuk.

Serghii Osaciuk a fost revoltat de faptul că, în timpul războiului, oamenii legii au difuzat acuzații neconfirmate și speculații despre jaf.

Şeful AMR Cernăuţi a dat asigurări că are încredere în reputația fiecărui membru al echipei sale și că a informat despre ceea ce se întâmplă în regiune atât Oficiul Președintelui și Ministerul Afacerilor Interne.

Reamintim că în 14 martie președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, anunța că primele opt ambulanțe din cele 22 donate de Guvernul Italiei pentru Ucraina au ajuns în PTF Siret și că au fost predate viceguvernatorului Artur Muntean urmând să fie trimise înspre Cernăuți, Lvov sau alte zone unde este nevoie de ele. El a arătat atunci că ambulanțele sunt de tip B, nu sunt noi, dar sunt necesare în această perioadă pentru salvarea persoanelor aflate în nevoie.


Intră acum și în grupul de