Poliția Suceava folosește toate aparatele etilotest și drugtest pentru a stăvili numărul mare de șoferi băuți sau sub influența substanțelor interzise de pe șoselele județului


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni continuă activitățile cu efective sporite pentru identificarea șoferilor care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise și pun în pericol siguranța rutieră.

Poliția Suceava atenționează că atât consumul de alcool cât și a drogurilor scade concentrarea, capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului.

„Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice. Explicațiile privind felul în care alcoolul și substanțele interzise afectează capacitățile unui șofer sunt simple și clare: afectează judecata (în special capacitatea de a judeca distanțele corect, precum si nivelul de risc), vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale. De asemenea, alcoolul și drogurile scad presiunea arterială și reduc capacitatea de a fi conștient, afectează respirația, creând senzația de anestezie generală. Legislația rutieră prevede că șoferii prinși la volan cu o alcoolemie în aerul expirat de până la 0,40 mg/l alcool pur riscă să primească între 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și permisul suspendat pentru 90 de zile, în timp ce șoferii care depășesc această alcoolemie vor fi încadrați la infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani. Aceleași pedepse se aplică și șoferilor care conduc sub influența substanțelor interzise”, atenționează Poliția Suceava.

Și în cursul joi au fost identificați mai mulți șoferi care au dat dovadă de iresponsabilitate și au pus în pericol siguranța personală dar și a altor participanți la trafic.

Astfel, la ora 20:45, lucrătorii Secției 11 de Poliție Rurală Pojorâta, au oprit pentru control pe DC 88 pe raza satului Sadova un autoturism care circula din direcția DN17A, fiind condus de către un bărbat de 44 ani din Câmpulung Moldovenesc.

Șoferul a fost suspus unei testări cu aparatul alcooltest, iar conform testului a reieșit o valoare de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Șoferul a fost condus la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, unde după consimțământ prealabil dat, acestuia i-au fost prelevate două mostre de sânge, de către cadrele medicale, la interval de o oră una față de cealaltă.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art.336 alin.1 din Codul Penal, ce urmează a fi soluționat de către lucrătorii din cadrul Postului de Poliție Moldova Sulița.

Tot joi, la orele 23:00,  polițiștii au observat un autoturism pe strada Piața Unirii din municipiul Rădăuți, județul Suceava, care nu a oprit la culoarea roșie a semaforului, motiv pentru care s-a procedat la urmărirea acestuia folosind semnalele luminoase și acustice. Acesta s-a conformat semnalelor organelor de poliție, oprind pe partea dreaptă a părții carosabile, pe str. Calea Bucovinei.

La volanul autoturismului autoturismul a fost identificat un bărbat domiciliat în Horodnic de Sus.

Întrucât șoferul emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, iar testul a indicat o alcoolemie de 0,81 mg/l alcool în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la Spitalul mun. Rădăuți, unde, cu consimțământul său, i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Și tot în cursul zilei de ieri, orele 17:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Suceava au fost sesizați despre faptul că, în afara localității Moara s-a produs un eveniment rutier.

S-a constatat că un bărbat de 48 ani din Suceava a condus autoturismul pe DJ 209 C și a intrat în coliziune cu o autoutilitara condusă de un bărbat de 44 ani din Suceava. 

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, iar pentru bărbatul de 48 de ani a fost 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

               În cauză se va întocmi dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „Vătămare corporală din culpă” și ”Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.


Intră acum și în grupul de