DSP Suceava: Episodul de toxiinfecție alimentară al unor copii cazați în Sucevița nu a fost determinat de alimentele consumate la pensiune. Deși întregul grup a consumat același meniu preparat la pensiune, simptomatologia  a apărut la 13 copii, fiind posibil că aceștia să fi consumat și produse din surse externe


Intră acum și în grupul de

DSP Suceava a anunțat, luni, că s-a infirmat ipoteza focarului de toxiinfecție alimentară de la o pensiune din Sucevița în urma anchetei efectuate.

Direcția de Sănătate Publică Suceava a anunțat, în 6 iulie că un număr de 13 copii cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani din București cazați la o pensiune din Sucevița au ajuns marți seara la spital cu simptome de toxiinfecții alimentară.

Copiii făceau parte din două grupuri de elevi din Bucuresti care s-au cazat din seara zilei de 03 iulie la o pensiune din Sucevița.

În condițiile existenței unui posibil focar de toxiinfecție alimentară o echipă de inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică Suceava s-a deplasat la fața locului și a efectuat un control la operatorul de turism unde au fost cazați copiii.

Astfel, Inspecția Sanitară de Stat din cadrul DSP s-a deplasat la unitatea incriminată, de unde au fost prelevate probe din alimentele consumate, teste de sanitație și probe de apă.

„Toate probele recoltate s-au încadrat din punct de vedere chimic și bacteriologic în parametri normali, cu excepția probei de aliment „mămăligă cu carne de porc”, în care au fost prezente bacterii coliforme , E.Coli și stafilococ coagulazo-pozitiv. Deoarece nu există normative privind limitele admise în alimentele preparate, nu putem aprecia dacă valorile depistate depășesc sau nu pragul de normalitate. Tulpina E.coli izolată nu a aglutinat cu serul polivalent, astfel încât nu putem preciza dacă avea caracter enteropatogen sau nu . Valoarea mică a numărului de ufc/cmp de stafilococ coagulazo-pozitiv (netipat) nu constituie, în sine, un argument suficient, din punct de vedere epidemiologic, pentru a afirma că a fost cauza apariției episodului de îmbolnăvire”, se arată în comunicatul DSP Suceava.

Direcția de Sănătate Publică Suceava adaugă că potrivit metodologiei de supraveghere a focarelor toxiinfecție alimentară din 2019 elaborată de INSP, focarul de toxiinfecție alimentară este definit ca „grup de 3 sau mai multe persoane care prezintă simptome clinice asemănătoare în urmă consumului aceluiași aliment contaminat”, iar definițiile de caz utilizate conțin criterii clinice, de laborator și epidemiologice care nu sunt respectate în apariția cazurilor din actualul episod de îmbolnăvire.

DSP Suceava mai precizează că nu a putut fi realizată investigarea cu analize de laborator a bolnavilor din lipsa probelor biologice, iar investigarea prin examen coprobacteriologic a personalului implicat (două persoane) în manevrarea/prepararea alimentelor nu a depistat prezența unor purtători de germeni patogeni. Totodată, investigarea mediului prin cele 5 probe recoltate de pe suprafețele de lucru nu confirmă o contaminare a acestora și proba de apă a fost corespunzătoare.

„Deși întregul grup a consumat același meniu preparat la pensiune, simptomatologia  a apărut la 13 copii, fiind posibil că aceștia să fi consumat și produse din surse externe. Putem concluziona că , din punct de vedere epidemiologic, considerăm că a fost vorba, probabil, de un episod de gastroenterită acută de etiologie neprecizată, exprimat clinic prin forme ușoare de îmbolnăvire, ameliorate rapid cu tratament simptomatic”, arată DSP Suceava.

În urma verificărilor, Serviciul Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Suceava a dispus la pensiunea respectivă aplicarea unei amenzi contravenționale de 6.000 lei pentru lipsa examenelor medicale și lipsa efectuării cursurilor de igienă a personalului angajat.


Intră acum și în grupul de