Primăria Suceava are tarife la energia electrică de zece ori mai mari decât anul trecut. Ion Lungu: Indiferent cât e prețul la energie îl vom plăti, dar nu se pune problema să nu plătim iluminatul la școli sau încălzirea


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, că a semnat contractele de energie electrică cu E.ON și a spus că a obținut la negocieri prețuri mai bune față de oferta inițială, dar a recunoscut că tarifele noi sunt de circa zece ori mai mari față de anul trecut.

Lungu a spus că notificarea pentru noile prețuri expira vineri, 7 octombrie, iar dacă nu se semnau contractele municipalitatea risca să rămână fără contracte de energie electrică în prag de iarnă.

Astfel, prin noul contract, pentru iluminatul de zi prețul ofertat a fost de 5540,14 lei și s-a negociat la 4.927, 20 de lei/ MW, iar la iluminatul de noapte s-a obținut un tarif „bunișor” de la 3.483,22 la 3.044, 45 de lei, a spus Lungu.

El a mai arătat că la celelalte tarife, prețul ofertat a fost de  4218,73, iar contractul s-a semnat la 3.748,64 lei.

Primarul a spus că toate contractele sunt valabile până în 31 august 2023, dar a subliniat că până în luna aprilie Primăria Suceava va beneficia de tarif plafonat, conform prevederilor legale și a precizat că intenționează să achiziționeze de pe Bursa de Mărfuri energie electrică, în funcție de ceea ce se va întâmpla în perioada următoare.

Ion Lungu a arătat că tarifele au crescut de zece ori pentru că în septembrie 2021 prețul era de 572 lei la iluminatul de zi, 358 lei la iluminatul de noapte și 448 la alte tarife.

„Sper ca prin măsurile care se iau la nivel național, la nivelul UE, să se echilibreze lucrurile”, a declarat primarul.

El a reamintit că a purtat discuții la Hidroelectrica, la Nuclearelectrica și a încercat să încheie contracte la prețuri mai avantajoase, dar că, din păcate, în acest an nu se mai poate face, fiind posibile contracte doar pentru consumatori de ultimă instanță.

„Sper ca de anul viitor să facem și noi, Primăria, un contract mai avantajos cu Hidroelectrica sau Nuclearelectrica”, a spus Lungu.

El a mai arătat că va avea o discuție și cu directorii de școli și cu alți responsabili și că se va încerca să fie găsite soluții să fie făcute economii.

„Indiferent cât e prețul la energie îl vom plăti. Ce se poate întâmpla? Din cauza creșterilor bugetului de funcționare să tăiem de la investiții. Asta se poate întâmpla, dar nu se pune problema să nu plătim iluminatul la școli sau încălzirea”, a concluzionat Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de