IPS Calinic este dispus să facă un sondaj de opinie pentru a afla de ce credincioșii preferă să meargă în număr mare la mănăstiri și nu la bisericile din orașe sau sate


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, apreciază că doar printr-un sondaj de opinie s-ar putea afla motivul pentru care credincioșii preferă să meargă la slujba de duminică la mănăstiri în detrimentul bisericilor din orașe sau sate.

IPS Calinic a fost întrebat cum se pot descurca slujitorii Bisericii de la orașe și sate în condițiile în care numărul credincioșilor care vin la slujbele de duminică este redus în comparație cu numărul considerabil mai mare de participanți la slujbele oficiate la mănăstiri.

„Cum de la Mănăstirea Sfântul Ioan, cât și în cuprinsul altor mănăstiri din eparhie (Cămârzani spre exemplu), sunt sute de credincioși, iar la Biserica „Sfântul Gheorghe Mirăuți”, la Domnițelor, cât și în multe alte parohii de oraș și de la sat, unde sunt 2-3-4 preoți (unii îmbisericiți de pe vremea Înaltpreasfințitului Pimen, care vin cu bani de acasă să-și achite cartea de muncă pentru 8 ore, chiar dacă sunt trecuți la doar 2 ore, conf. noii legi), cântăreți, om la lumânări, facturi la gaz/curent plus alte cheltuieli uriașe, participă 40-50 de oameni? Se observă pe paginile lor de Facebook, a parohiilor de mir, comparativ cu pagina administrată de dumneavoastră a Mănăstirii Sfântul Ioan, cât și a altor mănăstiri din eparhie?”, a fost întrebat IPS Calinic.

Mai mult, i se atrage atenția că dacă va face un sondaj de opinie, filiile nou înființate, cât și parohiile sărace se descurcă greu mai ales că sunt de plătit aproximativ 1100 lei lunar doar la cartea de muncă pentru cei fără contribuție, plus alte multe cheltuieli lunare.

„Asigură Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților un sprijin acestora? Cât de mic măcar?”, a mai fost întrebat ierarhul.

În răspunsul său, IPS Calinic a subliniat că Sfântul Sinod a făcut nenumărate intervenții privind salarizarea preoților și a cântăreților de la stat, dar că, din păcate, până în prezent nu s-a rezolvat.

„În ultimii doi ani, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a solicitat ultimilor doi premieri 200 contribuții clericale pentru parohiile sărace, dar nu a primit niciun răspuns”, a menționat ierarhul.

„Cât despre participarea unui număr considerabil de credincioși la slujbele de la mănăstiri, să-mi fie iertat, dar nu știu ce să vă răspund; cred că ar fi bine ca într-o duminică să se facă un sondaj de opinie pentru a se afla în mod direct motivul participării la slujbele de la mănăstiri”, a concluzionat IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de