Lumanari in Parcul Drapelului, in memoria femeilor ucise in bataie


Intră acum și în grupul de

Zeci de lumânări vor fi aprinse vineri, la ora 16:30, în parcul Drapelului din municipiul Suceava, în cadrul acţiunii „In memoriam” pentru victimele violenţei în familie. Evenimentul este organizat în cadrul Campaniei “IA ATITUDINE! INDIFERENŢA TE FACE COMPLICE !”, campanie realizată în cadrul parteneriatului activ dintre Societatea Doamnelor Bucovinene, Instituţia Prefectului – Judeţul Suceava şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava (derulată pe perioada celor 16 zile Internaţionale de activism împotriva violenţei asupra femeii 25 noiembrie – 10 decembrie 2010), sucevenii fiind invitaţi să participe şi să aprindă câte o lumânare în memoria victimelor violenţei in familie.

Evenimentul de vineri se desfăşoară în cadrul Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, marcând finalul campaniei 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii şi îşi propune să atragă atenţia opiniei publice, societăţii civile asupra faptului că violenţa asupra femeii este o încălcare a drepturilor omului şi că efectele asupra tuturor membrilor familiei sunt foarte grave, ducând chiar, la pierderea vieţii.

Acţiunea este sprijinită de ASOCIAŢIA JUDEŢEANĂ SPORTUL PENTRU TOŢI SUCEAVA.

La sfârşitul lunii trecute a avut loc cel de-al 18-lea forum organizat de Societatea Doamnelor Bucovinene, pe această temă. Ideea de bază a discuţiilor a fost faptul că „ceea ce găsim în societate, găsim şi în mediul familial”. Inspectorul de poliţie, sociolog Ileana Iacob, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii- IPJ Suceava a declarat că, un studiu socialogic realizat la nivelul judeţului arată că mai mult de o treime din infracţiunile de violenţă au la bază lipsa controlului emoţional, pe fondul consumului de alcool dar şi a lipsei de educaţie.

„90 % dintre agresori sunt bărbaţi, cu o istorie personală cu abuz, imaturitate emoţională, atitudine negativă faţă de femeie. Avem un anumit tradiţionalism în acceptarea rolului de bărbat şi femeie în societate. Tinerele sunt crescute în familie în spiritul acceptării supunerii în faţa bărbatului, şi a acceptării violenţelor şi abuzurilor acestora. Copii preiau ceea ce văd în familiile lor. Agresivitatea bărbaţilor face parte din modelul social masculin. Nu ştiu să-şi controleze frustrările şi dezvoltă un comportament agresiv”, a spus Ileana Iacob.

Concluzia finală a fost aceea că femeile nu sunt informate, nu-şi cunosc drepturile, „stau şi îndură” agresiunile exercitate de soţii lor, de frica ideii că vor rămâne singure şi a faptului că nu se vor descurca financiar, dacă divorţează, în condiţiile în care au mai mulţi copii.


Intră acum și în grupul de