Continua lucrarile la noul Laborator de Restaurare al Muzeului Bucovinei


Intră acum și în grupul de

În condiţiile actualei crize economice, singurele lucrări de investiţii pe care şi le-a permis anul acesta Muzeul Bucovinei sunt cele de la Laboratorul Zonal de Restaurare, pentru care, în 2010, s-au alocat 1,1 milioane lei, sumă mai mare decât cea de anul trecut. Potrivit directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, investiţia se ridică la 5,6 milioane lei, din care s-au alocat 100.000 lei în 2008, iar în 2009 încă 900.000 lei. „Lucrările au început acum doi ani, iar până acum s-a realizat demolarea clădirii din spate, s-a făcut sistematizarea pe verticală şi construcţia în proporţie de 70%, cu structura de rezistenţă şi acoperiş. S-au introdus toate utilităţile”, a precizat Emil Ursu.

Investiţia trebuia finalizată la sfârşitul acestui an, dar insuficienţa finanţării a tergiversat lucrările. Cu toate acestea, în contextul actualei crize, când muzeului i s-au redus 29 de posturi, salariile au fost diminuate cu 25% şi s-a renunţat la organizarea unor manifestări importante, se poate spune că, măcar lucrările nu stagnează la realizarea laboratorului.

Consolidarea şi modernizarea acestui laborator se realizează în cadrul unui proiect finanţat de MCC – Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice şi de Inspectoratul de Stat în Construcţii.

În afară de atelierele actuale – de restaurare ceramică, lemn, metale, pictură, textile şi investigaţii fizico-chimice, acum mutate la Laboratorul de Conservare şi Restaurare Etnografie, vor fi adăugate cele de restaurare, carte, documente şi pergament, legătorie şi restaurare de piele, plus laboratoare de investigaţii biologice pentru patrimoniul din lemn şi textile.

Laboratorul funcţiona din 1986 într-un imobil vechi, zidul aflat la stradă fiind reabilitat, şi nu demolat, întrucât face parte din rezervaţia de arhitectură a Sucevei.

Noua construcţie a laboratorului va avea forma de U, iar etajul va fi din sticlă întrucât restauratorii au nevoie de multă lumină în munca lor. Noul imobil va avea o suprafaţă de patru ori mai mare decât cea a laboratorului actual.


Intră acum și în grupul de