ISU Suceava reia recomandările privind verificarea și curățarea coșurilor de fum:  Coșurile de fum necurățate, defecte sau amplasate necorespunzător față de materiale combustibile pot face victime


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava a transmis, duminică, sucevenilor că pentru a avea sărbătorile liniștite și pentru a se asigura că sunt în siguranță, trebuie să fie luate și câteva măsuri de precauție.

„Coșurile de fum necurățate, defecte sau amplasate necorespunzător față de materiale combustibile pot face victime!Nu risca și asigură-te că tu și familia ta sunteți în siguranță”, a transmis ISU Suceava.

Potrivit pompierilor suceveni, coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de către persoane specializate şi autorizate.

Mai mult, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe exterior şi este indicat să fie date cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea intra scântei ce pot fi surse de aprindere.

Totodată, se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu mai multe coturi, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

 Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.

„La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului. Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc”, mai arată ISU Suceava.

Pompierii mai spun că și pardoseala din dreptul uşiţei de la sobă se protejează cu materiale incombustibile.


Intră acum și în grupul de