Primarul Ion Lungu propune și distincția de fiu/fiică al/a orașului Suceava pe lângă cea de cetățean de onoare. Distincția va fi acordată persoanelor născute în municipiul Suceava, la împlinirea vârstei de 18 ani.


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Suceava urmează să aprobe în ședința de joi regulamente pentru acordarea distincțiilor de cetățean de onoare al Sucevei, dar și de fiu/fiică a orașului.

În referatul de aprobare a proiectului de hotărâre, primarul Ion Lungu arată că prin ordin al ministrului Dezvoltării din 2021 a fost aprobat modelul orientativ al statutului unității administrativ-teritoriale, care cuprinde  Procedura privind acordarea titlului de „Cetățean de onoare al Județului/Municipiului/Orașului/Comunei„, respectiv a „Certificatului de Fiu/Fiică al/a Județului/Municipiului/Orașului/Comunei …”, iar având în vedere noile reglementari, este necesară aprobarea unui nou regulament care sa prevadă, pe lângă acordarea titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Suceava” și acordarea „Certificatului de Fiu/Fiică al/a Municipiului Suceava”

Astfel, potrivit proiectului de regulament, Certificatul de „Fiu/fiică al/a Municipiului Suceava” reprezintă distincția acordată de către Consiliul Local al Municipiului Suceava persoanelor născute în municipiul Suceava, la împlinirea vârstei de 18 ani.

Atât titlul de cetățean de onoare cât și certificatul de fiu/fiică al/a municipiului Suceava se pot acorda la inițiativa primarului, consilierilor locali, a unui  număr  de cel puțin  5% din  numărul  total  al  locuitorilor  cu drept de vot  înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială și nu sunt condiționate de cetățenie, naționalitate, vârstă, domiciliu, sex, religie, apartenență politică.

Atât titlul de cetățean de onoare cât și certificatul de fiu/fiică, sunt personale, sunt netransmisibile, reprezintă un drept al titularului și au valabilitate nedeterminată.


Intră acum și în grupul de