Corala „Ciprian Porumbescu” are nevoie de 60.000 de euro pentru a participa la cea mai mare competiție de muzică corală din lume, World Choir Games


Intră acum și în grupul de

Corala „Ciprian Porumbescu” organizează în data de 5 iunie 2023 un concert extraordinar „In memoriam – Ciprian Porumbescu – 140 de ani”, aflat la cea de a VI-a ediție.

„Această întâlnire este menită să aducă în prim plan opera renumitului compozitor, dar și să contribuie la strângerea fondurilor necesare participării la cea mai mare competiție de muzică corală din lume, World Choir Games, desfășurată în luna iulie a acestui an la Gangeung, Coreea de Sud. România va fi reprezentată în cadrul acestui concurs mondial de Corala „Ciprian Porumbescu” la categoriile „Folklore a cappella” și „Musica Sacra a cappella”, în urma selecției grupurilor înscrise la această ediție”, arată Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Potrivit dirijorului coralei, Alexandru Semeniuc, repetițiile pentru acest concurs au început mai demult pentru a participa la două categorii ale concursului, respectiv muzică sacră și muzică folclorică.

Piesele sunt de factură mai arhaică și de întindere mai mică și reprezintă întreg plaiul nostru românesc, pentru că sunt de diferite genuri fiind culese și aranjate de diferiți compozitori cum ar fi Adrian Pop din zona Transilvaniei cu „Vine hulpe de la munte”, Alexandru Pașcanu din zona Capitalei, iar din zona Moldovei, pe Grigoraș Dinicu, cu „Hora Staccato”, aranjamentul aparținând domnului profesor Nicolae Gâscă.

La categoria muzică sacră corala pregătește patru piese, din care două sunt internaționale, una reprezentativă pentru perioada respectivă, 1400-1500 și două piese românești, una aparținând compozitorului Pascal Bențoiu, „Te slăvesc pe tine, Părinte”, cu versuri din Sfânta Scriptură, și una aparținând compozitorului Gavriil Muzicescu.

Costurile pentru transportul, masa și cazarea celor 28 de coriști selectați sunt greu de acoperit fiind nevoie de aproximativ 60.000 euro.

Astfel, pentru a sprijini corala, cei care doresc să o facă pot să achiziționeze bilete la ineditul concert din 5 iunie, cât și prin donațiile în conturile Asociației Sing Bucovina, sub egida căreia se află Corala „Ciprian Porumbescu”.

Potrivit organizatorilor, artiști de seamă și colaboratori ai unor instituții de renume din țară precum Opera Națională Română din București, Opera Națională Română din Iași, Filarmonica „George Enescu” din București și Teatrul „Bulandra” din capitală se vor alătura Coralei „Ciprian Porumbescu” la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, în data de 5 iunie de la ora 19:00, pentru a aduce un omagiu celui care a fost cel mai cunoscut compozitor al acestor meleaguri ale Bucovinei, la 140 de ani de la trecerea la cele veșnice.

Prin acest concert va fi scoasă la lumină o serie de interpretări muzicale și scenice, care propun să aducă un omagiu vieții și creației lui Ciprian Porumbescu, precum și a altor compozitori români de seamă.

Între invitații speciali ai evenimentului prezentat de actrița Daniela Nane se vor număra Ana Cebotari, Andrei Lazar, Victor Zaharia, Valentina Tablan-Popescu și Alexandrina Stan, acompaniați la pian de Adina Florentina Alupei, Maestru Corepetitor al Operei Naționale Române Iași, sub bagheta dirijorală a lui Alexandru Semeniuc, conducerea artistică fiind asigurată de pr. Ionuț Lucian Tablan-Popescu.

De la reînființare, Corala „Ciprian Porumbescu” și-a asumat rolul de ambasador al muzicii corale în Nord-Estul României, mai ales de pe meleagurile bucovinene, în toți acești ani realizându-se parteneriate cu Ambasada României din Elveția, Israel, Consulatele României din Genova, Milano, Lyon, München, Parlamentul Bavarez din München, Centrul Cultural Român din Neuchâtel, Universitate „Ștefan cel Mare” Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, precum și alte multe comunități românești din diaspora.

Deși în componența coralei mixte există membri din mai multe orașe ale țării, majoritatea dintre aceștia se regăsesc și în corul Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Prezența acestui cor împodobește în mod deosebit slujbele oficiate în fiecare duminică la Mănăstirea care adăpostește moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni.

Cei care doresc că contribuie concret la reprezentarea României la Jocurile Corale Mondiale din Coreea de Sud o pot face achiziționând bilete la concertul din data de 5 iunie sau donând în următoarele conturi:

ASOCIAȚIA „SING BUCOVINA/BUCOVINA CANTA”

CUI: 41882825

BIC/SWIFT: BTRLRO22

IBAN: RO63BTRLRONCRT0527171601

IBAN: RO89BTRLCHFCRT0527171601

IBAN: RO13BTRLEURCRT0527171601

[email protected]

+40 743 880 485


Intră acum și în grupul de