Arestari masive in Vama Siret: 77 de politisti de frontiera si vamesi au fost retinuti


Intră acum și în grupul de

Operaţiune de amploare, joi dimineaţă, în Vama Siret, unde aproximativ 80 de poliţişti de frontieră şi vameşi au fost reţinuţi pentru trafic de ţigări şi luare de mită. Începând cu ora 7:00, au avut loc o serie de descinderi şi percheziţii în mai multe cartiere, la domiciliile unor vameşi şi frontierişti din Suceava, Rădăuţi şi Siret, ce au ca obiect contrabanda cu ţigări.

Un număr de 77 de poliţişti şi vameşi de la Vama Siret au fost reţinuţi joi dimineaţă. Aceştia au fost monitorizaţi timp de jumătate de an, după ce conducerea Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Suceava a sesizat fenomenul de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret şi a oferit informaţii în ancheta procurorilor şi ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). Cei 77 sunt bănuiţi că ar fi sprijinit contrabanda cu ţigări şi ar fi luat mită pentru a favoriza traficul cu ţigări din Ucraina.

Joi dimineaţă, cozile de maşini în vama Siret se întindeau pe aproape doi kilometri, după blocarea traficului de către mascaţi şi maşinile de intervenţie. Spre orele prânzului, traficul a fost reluat.

Acţiunea de joi, desfăşurată de structurile specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, sub coordonarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în zona Punctului de Trecere a Frontierei Siret, face parte din planul de măsuri dispus la nivelul MAI pentru eficientizarea acţiunilor de prevenire şi combatere a faptelor de corupţie în rândul personalului, precizează, MAI într-un comunicat.

„La nivelul Poliţiei de Frontieră au fost dispuse măsurile necesare pentru asigurarea continuităţii formalităţilor de control la trecerea frontierei în PTF Siret, iar activităţile specifice se desfăşoară normal în acest moment, nefiind afectată securizarea frontierelor”, precizează MAI. Acţiunile punctuale pentru securizarea frontierelor sunt derulate în cadrul Strategiei naţionale de combatere a faptelor de corupţie.

„Trebuie să vedem dacă au curaj să meargă până la adevăraţii beneficiari, care sunt persoane importante. Problema aceasta este mai veche la Vama Siret. Trebuie văzută finalitatea, nu doar ce se întâmplă acum”, a declarat Vasile Lincu, lider Sindicatul ProLex.

Pe lângă vameşi şi frontierişti, percheziţiile şi reţineri vizează şi o serie de contrabandiţi. Astfel că 120 de persoane au fost urcaţi în autocare şi duşi, pentru audieri, la Bucureşti. Procurorii vor stabili în urma audierilor pentru câte persoane se va emite ordonanţă de reţinere.

O mare parte din localnicii din zona Siret şi alte zone precum Brodina sau Straja trăiesc din traficul de ţigări.


Intră acum și în grupul de