IPS Calinic spune că se dau chitanțe și la parastas, dar poate că nu imediat deoarece nu prea cadrează cu solemnitatea momentului și preotul nici nu umblă cu chitanțierul în buzunar


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a apreciat că preoții taie chitanțe pentru sumele primite pentru diverse slujbe, inclusiv parastas, dar că probabil că unii nu o fac imediat pentru că nu prea cadrează să tai chitanță în asemenea momente.

Ierarhul a fost întrebat de un credincios de ce preoții și cântăreții nu dau chitanță la parastas mai ales că după opinia acestuia „se strâng mormane de bani de pe aceste slujbe”

În răspuns, IPS Calinic spune că nu crede că se strâng foarte mulți bani la asemenea slujbe.

„Mormane? Așa credeți?”, a întrebat la rândul spu ierarhul care a adăugat și că Mântuitorul Hristos spune că  „Vrednic este lucrătorul de plata sa”, iar Sfântul Apostol Pavel adaugă: „Au nu ştiţi că cei ce săvârşesc cele sfinte mănâncă de la templu şi cei ce slujesc altarului au parte de la altar? Tot aşa a poruncit şi Domnul celor ce propovăduiesc Evanghelia, ca să trăiască din Evanghelie.” (I Corinteni 9, 13-14)

„Dacă preotul primește sume mai generoase, ceea ce este puțin probabil, pentru anumite slujbe, parastase, ieșirea la morminte, sfințiri de case ș.a., le înregistrează, pentru că altfel nu ar avea cum să facă salariul său sau al angajaților. Poate nu face acest lucru imediat, căci nu prea cadrează cu solemnitatea momentului și nici nu umblă cu chitanțierul în buzunar”, a explicat IPS Calinic.

Ierarhul și-a exprimat convingerea că niciun preot nu va refuza să ofere chitanță sau factură.

„Dar dacă dumneavoastră veți solicita, fără îndoială nu veți fi refuzat, fiind cunoscut drept o persoană care de fiecare dată cereți sau oferiți chitanță ori factură”, a conchis IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de