Parcul științific și tehnologic de la Siret va fi finalizat la sfârșitul anului. Gheorghe Flutur: Aici tinerii se vor întâlni cu producția, iar firmele au la dispoziție teren pentru construirea de facilități de producție


Intră acum și în grupul de

Primarul orașului Siret, Adrian Popoiu, și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, au vizitat lucrările care se efectuează în Parcul Industrial Siret arătând că acestea vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an.

Primarul Popoiu a spus că în Parcul Industrial Siret sunt mai multe investiții, una fiind unică în Moldova extrem de importantă pentru dezvoltarea zonei Siret, dar chiar și a regiunii de nord-est, respectiv construcția Parcului științific și tehnologic care este realizat împreună cu Consiliul Județean Suceava având ca suport Universitatea Suceava și Universitatea Cernăuți.

„E o investiție importantă care își va arăta adevărata valoare în viitor”, a spus Popoiu.

El a menționat că termenul de finalizare a investiției este 31 decembrie 2023.

„Aici va fi prezentă știința, aici va fi prezent transferul tehnologic, aici va fi prezentă cercetarea în așa fel încât firmele care lucrează în zonă vor digitaliza procesele lor tehnologice”, a declarat primarul de Siret.

Potrivit lui Popoiu, în zonă se mai construiește o școală de învățare permanentă unde vor fi mai multe dotări pentru procesul educațional și pentru parcul științific și tehnologic în așa fel încât știința și cercetarea să poată fi transmise către comunitate și către mediul de afaceri.

Totodată, se finalizează și construcția unei săli de sport cu teren de sport, care vor fi benefice pentru tinerii care vor lucra în zonă.

Popoiu a mai spus că speră că prin promovare vor veni alături și investitori care să beneficieze de aceste proiecte frumoase.

La rândul său, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat că această investiție se face foarte aproape de frontiera cu Ucraina, la circa 2 kilometri, pe o suprafață de 20 de hectare.

Potrivit acestuia, în parcul industrial care se amenajează se intenționează ca ultimele inovații din domeniul tehnologiilor să le învețe tinerii meseriași și să le aplice în firmele lor.

„Aici tinerii se vor întâlni cu producția”, a menționat președintele Flutur care a adăugat că în spațiile care se construiesc se vor putea testa prototipuri, iar un rol important în va avea USV, dar și firmele care doresc să testeze, de la ambalaje până la ultimele tehnologii.

„Poate lumea e mai reticentă la început la așa ceva, dar suntem pe granița UE și apare o nouă oportunitate: reconstrucția Ucrainei și eu sunt convins că România va avea un cuvânt greu de spus”, a declarat Flutur.

El și-a exprimat dorința ca războiul să se termine cât mai repede.

„Noi trebuie să fim pragmatici: avem firme care au nevoie de tehnologie nouă. Aici, la Siret, este și școală, este și practică și mai sunt 20 de hectare de teren unde pot să vină să-și amplaseze firme în apropiere de frontieră care să aibă în vedere crearea de locuri de muncă atât aici cât și peste hotare”, a spus Flutur.

El a menționat că Universitatea din Cernăuți este implicată în proiect pentru că se dorește să se lucreze transfrontalier pe diverse activități, iar zona de vamă trebuie să fie o zonă dinamică.  


Intră acum și în grupul de