Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Filaret Motco ajunge, astazi, la Suceava


Intră acum și în grupul de

Sicriul cu trupul neînsufleţit al funcţionarului internaţional din cadrul biroului ONU, ucis în Afganistan, a ajuns vineri dimineaţă în România, cu o cursa Tarom. La Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni, în memoria suceveanului s-a desfăşurat o ceremonie militară, la care a participat ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, oficialităţi ONU, diplomaţi şi membri ai familiei românului ucis în Afganistan. După ceremonie, Filaret Motco va fi transportat cu o aeronavă militară la Suceava. El va fi înmormântat sâmbătă, în comuna sa natală, Izvoarele Sucevei, unde mai trăiesc mama sa şi doi fraţi.

O parte dintre membrii familiei lui Filaret Moţco au plecat joi spre Bucureşti pentru a fi prezenţi vineri dimineaţa la aducerea în ţară a trupului lui Filaret Moţco, iar ceilalţi pregătesc funeraliile în Izvoarele Sucevei. Mama diplomatului a rămas în Izvoarele Sucevei unde împreună cu rude, apropiaţi şi autorităţi locale şi judeţene se fac pregătiri pentru funeraliile care vor avea loc sâmbătă.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a fost în comună unde a discutat cu mama lui Moţco şi cu membri ai familiei acestuia, dar şi cu preoţii în ceea ce priveşte aducerea sicriului cât şi în vederea pregătirii înmormântării.

Directorul general de comunicare în MAE, Doris Mircea, a anunţat joi că trupul lui Filaret Moţco va fi adus în ţară vineri, la ora 08.10, urmând ca ulterior să fie organizată o ceremonie la baza 90 Otopeni de către MApN. După această ceremonie, trupul neînsufleţit al lui Filaret Moţco va fi transportat, în cursul zilei de vineri, cu un avion, la Suceava, urmând ca apoi să fie dus la Izvorarele Sucevei, unde sâmbătă va avea loc înmormântarea.

“La 8 aprilie, orele 8.10 va fi adus în România cu o aeronavă TAROM corpul neînsufleţit al lui Filaret Moţco, decedat în urma evenimentului de la Centrul Nord al UNAMA de la Mazar-i-Sharif, Afganistan. După efectuarea operaţiunilor specifice de trecere a frontierei, va fi organizată de către MApN o ceremonie militară la Aeroportul militar Otopeni, urmată de un moment în care cunoscuţii şi prietenii apropiaţi vor putea să prezinte un ultim omagiu. Corpul neînsufleţit va fi apoi transportast pe calea aerului cu o aeronavă militară către Suceava, de unde va fi preluat pentru ultimul drum către Izvoarele Sucevei de către o unitate specializată a MApN. Pe tot parcursul parcursul ultimului drum, corpul MApN va fi însoţit de către un reprezentant al ONU”, a spus Doris Mircea.

“Funeraliile la Izvoarele Sucevei vor avea loc sâmbătă, 9 aprilie”, a mai spus oficialul MAE.

Doris Mircea a mai spus că Ambasada României la Islamabad a întocmit documentele necesare repatrierii cetăţeanului român decedat şi se află în contact permanent cu reprezentanţii UNAMA din Afganistan. “Conform procedurilor, MAE a transmis MAI comunicările privind acest caz. Aceasta este instituţia care gestionează baza de date cu evidenţa populaţiei şi a înştiinţat familia din România”, a mai spus Doris Mircea.

Trupul neînsufleţit al lui Filaret Moţco a fost dus la Dubai în cursul nopţii de luni spre marţi, prin intermediul ONU. Victimele atactului de la Mazar-i-Sharif au fost supuse autopsiei la Kabul, oraş în care s-a ţinut de asemenea o ceremonie religioasă în memoria lor.

Centrul de Informare al ONU a postat, marţi, pe site-ul său, un mesaj in memoriam pentru cele 7 persoane care şi-au pierdut viaţa în atentatul de vineri.

Aceştia sunt: Filaret Moţco, România, 43 de ani, diplomat cu o carieră impresionantă în Armată, MAE, OSCE şi ONU; Joakim Dungel, Suedia, 33 de ani, avocat internaţional; Siri Skare, Norvegia, 53 de ani – fost locotenent colonel in Fortele Aeriene Regale Norvegiene, prima femeie pilot militar din istoria Norvegiei; Dil Prasad Gurung, Nepal, militar timp de 19 ani în Armata indiană; Chhabi Lal Purja Pun, Nepal, militar timp de 24 de ani în Armata indiană; Min Bahadur Thapa, Nepal, militar timp de 28 de ani în cadrul Armatei Indiei; Narayan Bahadur Thapa Magar, Nepal, militar timp de 19 ani în Armata Indiei.

Filaret Moţco, în vârstă de 43 de ani, mai participase şi la operaţiunile din centrul ONU din Kandahar, în Tadjikistan, în Federaţia Rusă, în Caucazul de Nord, în Cecenia, în Kârgâzstan şi în alte operaţiuni ale unor organizaţii internaţionale.

O carte de condoleanţe a fost deschisă la Centrul ONU în România, în care au semnat mai mulţi oficiali, printre care preşedintele Traian Băsescu.


Intră acum și în grupul de