Ziua Micii Uniri – 24 Ianuarie sărbătorită la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare”, Cajvana


Intră acum și în grupul de

Data de 24 ianuarie a rămas în istorie drept ziua în care s-a înfăptuit Mica Unire sau Unirea Principatelor Române, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. A fost primul pas important în formarea teritoriului României de azi, următorul eveniment având loc la 1 decembrie 1918, când a fost înfăptuită Marea Unire.

Premergător zilei de 24 Ianuarie, cadrele didactice şi elevii au desfăşurat o serie de activități menite să evidenţieze însemnătatea Micii Uniri, dar şi personalitatea domnitorului.  Ziua Micii Uniri – nu a rămas nemarcată de către elevii Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana. Dimpotrivă, momentul crucial din istoria poporului român, legat de unirea realizată de Alexandru Ioan Cuza, a stârnit în rândul elevilor puternice emoţii.

Împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost aniversată într-un mod festiv de elevii din Cajvana, atât din ciclul primar cât și din clasele V-XII, marți, 23 ianuarie. Cei mici au subliniat importanța evenimentelor prin prezentări Power Point, colaje, afișe și creații plastice inspirate de evenimentele prezentate, scenete, au recitat poezii cu specific istoric și și-au dat mâna în Hora Unirii, în incinta sălii de sport.

Cei din ciclul gimnazial și liceal au sţinut un program variat, în cadrul unui eveniment plin de energie, marcat de dans și cântec desfăşurat în sala de evenimente a Căminului Cultural din Cajvana, unde au fost invitaţi reprezentanții Consiliului Local, domnul primar Tomăscu Gheorghe, respectiv viceprimarul localității, domnul Iacoban Gheorghe, profesorii, elevii și părinții implicaţi în această acţiune.

Atmosfera de sărbătoare a fost completată cu expoziţii şi momente artistice dedicate Unirii, iar soliștii vocali, elevi ai liceului din Cajvana, respectiv Motriuc Denisa, Dranca Ilinca, Savu Nectaria, Șoldan Miruna, Moroșan Miruna și Toneț Ionuț au adus aplauze furtunoase.   Nu a lipsit sceneta “Moş Ion Roată”, interpretată de elevi îndrumaţi de profesorul de istorie Iulian Ciotu, iar Ansamblul “Stejărelul“ a fost la înălțime prin dansurile specifice: “Suita din Bucovina”, “Bătuta” și “Polcuța”.

La finalul spectacolului, toți cei prezenți s-au unit în horă, într-un gest simbolic de unitate și solidaritate.  De pregătirea elevilor și buna desfășurare a programului s-a ocupat cu dăruire domnul director adjunct, profesor Ciotu Iulian, dar și profesoarele: Ureche Casandra, Bucșa Domnica, Șoldan Ana-Maria, Ureche Domnica, Coca Angela.

La activitate a fost prezentă și doamna director adjunct, Tomuț Cristina, precum și doamna consilier educativ, profesor înv.primar, Rotar Nicoleta, care a subliniat faptul că „educaţia patriotică a tinerei generaţii este o latură importantă a educaţiei, mai ales în zilele noastre, fiind normal să trezim, în fiecare dintre noi, chiar şi în cei mai mici cetăţeni ai României, mândria că suntem români”.

Deasemeni, directorul coordonator al liceului din Cajvana, profesorul de istorie Robu Nicolae, a declarat că „întotdeauna evenimentele importante din istoria poporului român ne fac să vibrăm şi să trăim din tot sufletul tot ceea ce aniversăm”.

Prof.înv.primar

LIDIA LOREDANA SESERMAN

Responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Ștefan cel Mare, Cajvana


Intră acum și în grupul de