Spitalul Sf. Ioan cel Nou Suceava devine un punct de referință în regiune pentru tratamentul AVC-ului ischemic acut


Intră acum și în grupul de

Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava își consolidează poziția ca spital regional prin realizarea primei intervenții de tratament endovascular pentru AVC ischemic acut, în  09.02.2024. Pacientul, în vârstă de 74 de ani, a fost transferat de la Spitalul Județean de Urgență Bacău.

Cu o evoluție clinică bună, pacientul a înregistrat o recuperare aproape completă a deficitului neurologic și a fost externat în mai puțin de 7 zile de la evenimentul acut.

”SCJU Suceava a efectuat deja 19 intervenții pentru AVC ischemic și hemoragic în mai puțin de 2 luni, aproximativ jumătate din numărul de cazuri de anul trecut, în ciuda unei finanțări de sub 10% din necesarul estimat de la Ministerul Sănătății”, a declarat dr. Mihai Crețeanu Jr., unul dintre medicii implicați.

El a explicat că necesarul de finanțare estimat a fost solicitat argumentat în mod repetat Ministerului Sănătății prin mai multe adrese.

„Creșterea în primele 2 luni cu peste 200% a numărului de cazuri (13 ianuarie 2024 față de 4 ianuarie 2023) cu finanțare de doar 10% din partea Ministerului Sănătății prin AP AVC determină o susținere importantă din partea bugetului SCJU Suceava”, a precizat medicul sucevean.

Potrivit acestuia, dezvoltarea echipelor multidisciplinare de tratament a patologiilor vasculare cerebrale și periferice, de abord vascular pentru pacienții dializați, a gastroenterologiei intervenționale, fac din compartimentul de radiologie intervențională un domeniu extrem de dinamic prin creșterea personalului medical de la un medic radiolog și 2 asistenți acum 10 ani, la 7 medici (4 radiologi, 1 nefrolog, 2 gastroenterologi) și 7 asistenți cu program de permanentă 24/7.

„Creșterea numărului de cazuri anual, cu un singur angiograf dedicat tuturor patologiilor tratate, estimând în 2024 peste 1000 de intervenții, creează necesitatea unei structuri funcționale complexe de tratament minim invaziv”, a mai declarat dr. Mihai Crețeanu Jr.


Intră acum și în grupul de