Lungu: „E o onoare pentru Suceava sa faca parte din elita oraselor europene care vor avea transport public electric” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Municipalitatea suceveană acţionează pe trei direcţii pentru ca Suceava să devină primul oraş din ţară cu transport public cu adevărat ecologic, a declarat marţi primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu. Potrivit edilului-şef, pentru realizarea acestui obiectiv se are în vedere producerea energiei electrice ecologice prin noua centrală ce va folosi biomasă vegetală, realizarea infrastructurii pentru alimentarea cu energie electrică a autovehiculelor electrice, atât în parcări cât şi în actualele staţii de carburanţi şi introducerea în circulaţie a autobuzelor electrice pentru transportul public de călători.

Lungu a subliniat că din 2012 va fi pusă în funcţie în municipiu noua centrală de cogenerare construită de Adrem Invest, centrală ce va produce energie verde având module ce vor folosi drept combustibil biomasa forestieră şi plante energetice.

El a mai spus că municipalitatea implementează, în colaborare cu firma Renault, un proiect privind instalarea unor prize de alimentare cu energie electrică, în parcări sau staţii de combustibili, pentru un parc de 50 de maşini electrice, urmând ca şi Primăria să achiziţioneze câteva maşini electrice.

Totodată, Lungu a subliniat că municipiul Suceava face parte din cele zece oraşe europene care au lansat un proiect-pilot de introducere a transportului electric urban, atât în ceea ce priveşte autobuzele electrice cât şi autoturismelor electrice.

El a spus că municipiul Suceava a semnat săptămâna trecută, la Lisabona, memorandumul de cooperare cu Oslo, Frankfurt, Londra, Stockholm, Lisabona, Katowice, Beja, Madrid şi Zograoufu pentru introducerea vehiculelor electrice atât pentru transportul public, cât şi în transportul autovehiculelor private.

Lungu a arătat că memorandumul semnat de cele zece oraşe din UE va fi transmis Comisiei Europene care urmează să identifice bonificaţiile de care beneficiază autorităţile locale ce vor implementa acest proiect iniţiat în baza Strategiei 2020 a Uniunii Europene privind schimbările climatice şi energia.

Lungu a precizat că acest proiect-pilot ce prevede, în special introducerea transportului electric în cele zece oraşe în vederea scăderii poluării urbane şi a subliniat că, chiar dacă autovehiculele electrice sunt mai scumpe, devin foarte rentabile în condiţiile în care autorităţile vor beneficia de stimulente şi bonificaţii din partea UE. „Este un proiect-pilot chiar şi pentru Comisia Europeană care va trebui să aprobe un program special pentru transportul public ecologic”, a spus primarul.

El a adăugat că cei zece semnatari ai memorandumului pentru introducerea transportului electric urban aşteaptă răspunsul Comisiei Europene privind modul în care se va implementa acest proiect. „Este un proiect de pionerat. E o onoare pentru Suceava să facă parte din elita oraşelor europene care vor avea transport public electric”, a mai spus Ion Lungu.

Primarul a subliniat că acest proiect este oportun pentru transferul de experienţă de la oraşele partenere care sunt avansate în domeniul vehiculelor electrice. El a menţionat că un autobuz electric de acest tip funcţionează deja în Oslo şi că doreşte ca într-un timp relativ scurt un asemenea tip de autobuz să circule şi în municipiul Suceava. „Vrem să fim un oraş cu poluare cât mai redusă. Să ajungem să producem energie electrică verde în centrala de cogenerare, folosind plante energetice şi biomasă, iar energia electrică verde să alimenteze autobuze şi autoturisme electrice”, a spus Ion Lungu. El a subliniat că, prin extrapolare, se poate spune că autovehiculele electrice din municipiu vor fi alimentate prin folosirea biomasei.


Intră acum și în grupul de