Un elev din Câmpulung Moldovenesc a fost acceptat la un liceu de prestigiu în străinătate. Taxa de școlarizare ridicată pune însă presiuni asupra familiei sale.


Intră acum și în grupul de

Elevul Ștefan Hău din clasa a 11-a de la Colegiul Național „Dragoș Vodă” din Câmpulung Moldovenesc a fost recent acceptat la unul dintre cele mai prestigioase programe de studiu în străinătate. United World Colleges – prescurtat UWC – are în componență 18 colegii internaționale, situate pe 4 continente, unde studiază elevi din peste 100 de țări. În cadrul acestor licee prestigioase, elevii învață timp de 2 ani de pe urma curricumului de IB (International Baccalaureate), considerat unul dintre cele mai bune programe de studiu deoarece îmbină teoria cu practica. Ștefan a fost acceptat cu o bursă parțială la UWC Dilijan în Armenia, unde ar urmă să înceapă cursurile în toamna acestui an.

Ștefan: “Încă din gimnaziu am visat să studiez în străinătate pe timpul liceului. Pentru a-mi îndeplini visul, am învățat constant, am participat la olimpiade naționale, dar am fost implicat și în comunitatea locală, luând inițiativa unor proiecte de impact social ce au ajutat copiii din medii defavorizate să aibă acces la diverse oportunități.”

Printre activitățile ce l-au făcut pe Ștefan să se remarce în timpul procesului de selecție se numără participarea la Olimpiada Națională de Fizică în 2023, dar și Internship-ul de cercetare pe care l-a completat la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimie din cadrul Universității Babes-Bolyai Cluj-Napoca, la care a fost singurul elev de liceu. Mai mult, Ștefan a înființat o organizație de tineret numită Key Club Câmpulung Moldovenesc, ce face parte dintr-o federație internațională. Alături de cei 30 de voluntari pe care i-a recrutat și recrutat, Ștefan a strâns peste 10.000 de lei prin intermediul evenimentelor caritabile organizate, bani donați integral copiilor bolnavi.

Pe lângă știință și voluntariat, Ștefan este pasionat de dezbateri și relații internaționale. Participând la conferințe de tip Model United Nations (MUN), ce simulează Adunările Generale din cadrul ONU, el a dezbătut probleme vitale ale societății moderne, din perspectiva diferitelor țări. La sfârșitul acestei luni, el organizează la București prima conferință MUN din România deschisă persoanelor cu dizabilități.

Fiind pasionat de rezolvarea problemelor sociale, Ștefan este implicat în Consiliul Județean al Elevilor, dar a făcut și voluntariat în cadrul unei asociații ce organizează zile de joacă pentru copii.

Deoarece este în clasa a 11-a, Ștefan va absolvi un an mai târziu decât colegii săi, urmând să își petreacă următorii 2 ani la UWC Dilijan, așa cum prevede curricumul de IB. Fiind un liceu internațional, acesta percepe o taxă de școlarizare ridicată, iar posibilitățile financiare ale părinților săi sunt limitate. Astfel, familia lui Ștefan are nevoie de ajutor pentru a contribuția necesară din taxa de școlarizare, în valoare de 5000€  Orice sumă, mică sau mare, îl poate aduce pe Ștefan cu un pas mai aproape de îndeplinirea visului său.

Cei care doresc să îl sprijine pe elevul câmpulungean o pot face în contul IBAN: RO15BTRLRONCRT0583896901 deschis la Banca Transilvania pe numele Stefan Hau.


Intră acum și în grupul de